Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hoog opgeleide jonge moslims willen weg'

29 jun 09 - Door Tonko Dop, Jane van Laar, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: 'Hoog opgeleide jonge moslims willen weg'

De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus slaat vandaag in de Volkskrant alarm: hij ziet steeds meer goed opgeleide jonge moslims zich afwenden van de Nederlandse maatschappij. Zijn eigen kinderen incluis.

Hamit stelt in de Volkskrant dat het aantal beter opgeleide Nederlandse moslimjongeren dat gevoelig is voor een genuanceerde politieke boodschap gestaag afneemt, mede door de opmars van de PVV.

Emigratie
Deze opvatting wordt gestaaft door onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Netwerk. Uit dat onderzoek blijkt dat ruim een derde (36 procent) van de Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland wil emigreren door de groeiende populariteit van Geert Wilders. Meer dan de helft van de moslims (51 procent) denkt er weleens over om Nederland te verlaten.

Krampachtig
Volgens Hamit gaat de PvdA vaak te krampachtig mee in het verhaal van Wilders. Daarom moet dat in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 3 maart 2010 anders. Karakus: ‘Wij moeten inzichtelijk maken hoe de Nederlandse samenleving er onder Wilders zou uitzien. We moeten de kiezers wakker schudden.’

NOVA peilt de mening van andere hoog opgeleide allochtone jongeren in Rotterdam, met verrassend resultaat. In de studio geeft Hamit Karakus tekst en uitleg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief