Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jackson (weer) rijk na zijn dood

1 jul 09 - Door Willem Lust, Merel Miedema, Tonko Dop, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Jackson (weer) rijk na zijn dood

Michael Jackson blijft een week na zijn dood de media beheersen.

Apollo Theatre
Duizenden Michael Jackson-fans trotseerden gisteren de felle zon en stonden uren in de rij om in het fameuze Apollo theater in de zwarte wijk Harlem in New York, een ceremonie bij te wonen ter nagedachtenis aan de vorige week overleden King op Pop.Slechts 600 fans konden tegelijk in de zaal. En wat duidelijk werd: de zwarte gemeenschap heeft hem nooit de rug toegekeerd. Al leek Michael Jackson zelf steeds meer voor een blank uiterlijk te kiezen.

Herdenkingsplaats
Michael Jackson en zijn broers traden voor het eerst op in het Apollo theater in 1967. Zij wonnen toen een amateur talentenwedstrijd. Het laatst trad Jackson daar op in 2002, toen hij door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton werd uitgenodigd voor een geldinzamelingsactie voor de Democratische Partij. Kort nadat Michael Jackson overleed werd het Apollo theatre door fans gebruikt als herdenkingsplaats.

Wake
Het stoffelijk overschot van Michael Jackson wordt morgen overgebracht naar zijn Neverland-ranch in Californië. In tegenstelling tot eerdere berichten vindt er daar geen wake plaats. Het is nog onduidelijk wanneer en waar de begrafenis van Jackson plaatsheeft, dat moet de familie nog beslissen.Herdenkingsplechtigheid
Voor aanstaande zondag staat een herdenkingsplechtigheid in kleine kring gepland op het landgoed van Jackson. Neverland, genoemd naar het eiland van cartoonfiguur Peter Pan, is een ruim 1000 hectare groot landgoed in het zuiden van Californië. In Jacksons hoogtijdagen omvatte het complex een pretpark, een dierentuin met giraffes en tijgers en standbeelden van spelende kinderen.

Erfenis
Maandag werd al bekend dat Katherine Jackson, zijn moeder, voorlopig de voogdij krijgt over haar kleinkinderen. Maar het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de bezittingen van Michael Jackson. Londell McMillan, de advocaat van de familie Jackson, maakte gisteren bekend dat er een testament is gevonden, dat in 2002 werd geschreven door Jackson. Rechters bepalen uiteindelijk of het testament geldingskracht heeft en wie welke bezittingen in handen krijgt.

Rijk na de dood
Michael Jackson, die met Thriller met de best verkochte plaat aller tijden maakte, zat tijdens zijn leven diep in de schulden. Want behalve geld verdienen kon hij het ook uitgeven. Maar op dit moment staan zijn nummers overal weer bovenaan de hitlijsten en stromen de dollars binnen. Hij heeft - wat dat betreft - een goed voorbeeld aan Elvis Presley: Elvis verdiende in 2004, bijna 30 jaar na zijn dood, 40 miljoen dollar. In 2007 zelfs 49 miljoen dollar.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief