Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertraging of annulering: het scheelt miljoenen

1 jul 09 - Door Camelea Buys en Lieke Kwant

Kijk of luister naar: Vertraging of annulering: het scheelt miljoenen

De Nederlandse Suzan Vos nam in de lente het vliegtuig op Aruba om terug te keren naar Nederland. Pas 32 uur láter dan gepland en in een ánder vliegtuig dan waarin ze was opgestegen, landde ze op Schiphol.

Schadevergoeding
'Een geval van vertraging', zegt de luchtvaartmaatschappij. En bij vertraging heb je geen recht op schadevergoeding. Dat recht heb je pas bij annulering. Dat had Suzan Vos 600 euro opgeleverd.

Europese verordening
De Europese Verordening 261/2004 legt de luchtvaartmaatschappijen een aantal verplichtingen op die zij moeten naleven in bepaalde situaties, onder andere wanneer een vlucht vertraging heeft. In deze verordening staat dat passagiers op een vertraagde vlucht geen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Dat kan alleen als er sprake is van annulering.

Subtiel
Het verschil tussen de begrippen vertraging en annulering is zeer subtiel. Zeker wanneer het om een langdurige vertraging gaat. Want is een vertraging van 32 uur, zoals in het geval van Suzan Vos, nog wel een vertraging of is hier toch sprake van een annulering?

Europees Hof van Justitie
Morgen brengt het Europees Hof van Justitie meer duidelijkheid. Naar verwachting zullen veel meer vertragingen als annulering worden aangemerkt. En dat gaat vliegtuigmaatschappijen miljoenen kosten.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief