Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AFM legt DSB boetes op

1 jul 09 - Door Miriam Lavalette, Jan van Loenen

Kijk of luister naar: AFM legt DSB boetes op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft DSB Bank voor 120.000 euro aan boetes opgelegd. Volgens de toezichthouder heeft de bank fouten gemaakt bij aanvragen van hypotheken en bij de advisering aan klanten over risico's voor de consument.

Hypotheek
De boete bestaat uit twee delen: de eerste boete bedraagt 96.000 euro en wordt opgelegd omdat de DSB Bank bij de beoordeling van aanvragen van hypotheekkrediet beoordelingscriteria hanteert die niet zijn vastgelegd ter voorkoming van overkreditering en niet zijn gericht op het voorkomen van overkreditering.

Advisering
De tweede boete bedraagt 24.000 euro en wordt opgelegd omdat DSB Bank bij consumenten die zij adviseerde, in verschillende gevallen niet voldoende informatie heeft ingewonnen omtrent de doelstellingen en risicobereidheid van de consument. Ook heeft DSB Bank N.V. in verschillende gevallen haar advies onvoldoende gebaseerd op informatie die zij wel had ingewonnen.

Onderzoek
De financiële waakhond liet in maart weten onderzoek te doen naar mogelijke fouten bij leningen die door DSB bank waren verstrekt nadat consumenten daarover aan de bel hadden getrokken.

Rechter
DSB Bank accepteert de boet niet en stapt naar de rechter.

In de studio reageert Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief