Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alles ging fout bij de PvdA

2 jul 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Alles ging fout bij de PvdA

De PvdA-werkgroep - onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma - die de PvdA-campagne in aanloop naar de Europese verkiezingen onderzocht, presenteerde vandaag haar rapport: vrijwel alles is fout gegaan bij de campagne.

Blik vooruit
Maar de lessen zijn geleerd en de blik gaat nu vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Verlies
De PvdA verloor bij de Europese verkiezingen de helft van haar kiezers en verloor vier van de zeven zetels in het Europarlement. Daarna werd de werkgroep ingesteld.

Hard
Het oordeel van de werkgroep is hard: in de campagne ontbrak een heldere boodschap, er was geen juiste strategie, er was geen gevoel van urgentie, geen goede en tijdige voorbereiding, geen geld, geen politieke sturing en vooral geen overtuiging. Er werd 'campagne gevoerd, met de handrem erop'.

Wouter Bos
PvdA-leider Wouter Bos zegt zich de kritiek aan te trekken. Hij wijst erop dat Dijksma het grootste deel van haar rapport besteedt aan "een opbeurende boodschap". "Die luidt kort gezegd: we hebben iets te bieden, we nemen verantwoordelijkheid, dat gaat met vallen en opstaan, maar we laten iets zien." Wat Bos betreft is nu het publieke debat over de nederlaag afgerond en moet de PvdA intern haar lessen trekken. Hij wilde niet ingaan op de vraag welke stappen worden gezet.

Partijleiding
Volgens Sharon Dijksma staat het leiderschap niet ter discussie. Samen met partijvoorzitter Lilianne Ploumen moet Bos wat haar betreft de kar trekken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Jonge Socialisten
De Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA, vinden dat de partij na het harde oordeel over de Europese verkiezingscampagne niet moet blijven hangen in alles wat slecht is gegaan. Volgens voorzitter Mohammed Mohandis moet nu alles gericht zijn op een heldere boodschap bij de gemeenteraadsverkiezingen begin volgend jaar.

Een verslag vanuit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief