Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Viskwekerij alternatief voor leegvissen oceanen en landbouw?

3 jul 09 - Door Ellen Brans, Tessa van der Horst, Annemarie Coevert en Sabine Baak

Kijk of luister naar: Viskwekerij alternatief voor leegvissen oceanen en landbouw?

De zeeën worden leeggevist en sommige vissoorten staan op het punt van uitsterven. Vandaar dat het ministerie van Landbouw de duurzame visserij wil subsidiëren. Bijvoorbeeld de kweek van vissen. Zo krijgt het project 'De Zeeuwse Tong' ruim zes miljoen euro subsidie.


Onder deze projectnaam vallen niet alleen de alternatieve kweekmethode van zeetong, maar ook die van kokkels, mossels, zilte gewassen en zagers. Het project moet mogelijk een alternatief bieden voor de akkerbouw.

Natuurlijke kringloop
Het ideaal van de ontwerpers van ‘Zeeuwse Tong’ is een natuurlijke kringloop: in een speciaal broedhuis worden jonge tongen en schelpdieren gekweekt. Deze dieren worden vervolgens uitgezet in grote vijvers waar ook zagers worden geteeld. Het zeewater in de vijvers komt uit de omliggende zoute wateren (Ooster- of Westerschelde). Na gebruik in de bassins bevat het water de mest van de tong. Die wordt benut voor het kweken van algen of zilte gewassen en het water wordt weer schoon teruggepompt. Die algen vormen vervolgens weer voedsel voor de schelpdieren, zoals kokkels, mosselen of oesters.

In het projectplan de ‘Zeeuwse Tong’ is berekend dat in principe tien- tot vijftienduizend hectare landbouwgrond zou kunnen worden omgezet in aquacultuur; dat is zo’n tien procent van het provinciale landbouwareaal.


Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief