Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holleeder blijft in cel

3 jul 09 - Door Gert Janssen

Kijk of luister naar: Holleeder blijft in cel

Willem Holleeder moet in de gevangenis blijven. Het gerechtshof in Amsterdam heeft Holleeder in hoger beroep ook tot negen jaar cel veroordeeld. De 51-jarige Holleeder krijgt die straf voor de afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Willem Endstra en Cees Houtman. Ook de afpersing van vastgoedhandelaar Rolf Friedlander en de deelname van Holleeder aan een criminele organisatie achtte het Hof bewezen.


Bij de strafmaat is rekening gehouden met de gezondheid van Holleeder, die lijdt aan een ernstige hartkwaal. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem in 2007 tot negen jaar cel. Het OM eiste in hoger beroep tien jaar.

Vrijspraak
De uitspraak is een fikse tegenvaller voor Holleeder en zijn advocaten. De topcrimineel had verzocht om vrijspraak, ondermeer omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gehad. Daarvan was geen sprake, zo oordeelde het Hof vanochtend. Bovendien kunnen de zogenoemde ‘achterbankgesprekken’ van Endstra met de recherche gewoon als bewijs worden gebruikt.

Willem Holleeder tekent beroep in cassatie aan tegen zijn veroordeling door het hof. Volgens zijn advocaat is Holleeder "buitengewoon boos en teleurgesteld" over zijn veroordeling.Twee medeverdachten van Holleeder, de Joegoslaaf Maruf M. en Marcel Kaatee, zijn vrijgesproken. Maaike D., ex-vriendin van Holleeder, is veroordeeld tot 240 uur dienstverlening voor het witwassen van uit criminele activiteiten verkregen vermogen.

In NOVA zijn vanavond de advocaten van Willem Holleeder te gast: Stijn Franken en Chrisje Zuur. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief