Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtspycholoog Crombag in goede naam aangetast

4 jul 09 - Door Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Rechtspycholoog Crombag in goede naam aangetast

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren Willem Holleeder in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld. Holleeder krijgt die straf voor de afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Willem Endstra en Cees Houtman.

Ook de afpersing van vastgoedhandelaar Rolf Friedlander en de deelname van Holleeder aan een criminele organisatie achtte het Hof bewezen.

Endstra-tapes
Een van de cruciale punten in de verdediging was de vraag of de zogenaamde Endstra-tapes als bewijs tegen Holleeder mochten dienen. De verdediging had daartoe de rechtspychologen Hans Crombag en Willem Wagenaar ingeschakeld.

Onbruikbaar
Crombag en Wagenaar stellen in hun rapport dat de tapes onbruikbaar zijn omdat de opgenomen gespreken op vrijwel geen enkel punt voldoen aan de criteria voor getuigenverhoor. Zo stelden de rechercheurs geen kritische vragen en lieten zij zich 'gewillig leiden' door Endstra. Voor de verdediging van Holleeder is dit rapport - mede - reden voor vrijspraak.

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie stelde - als reactie op het pleidooi van de advocaten van Holleeder - dat de gesprekken met Endstra slechts 'verkennend en informeel' waren en kunnen daarom niet gezien en beoordeeld kunnen worden als verhoor. Deze gesprekken zouden juist moeten leiden tot een officiele verklaring. Zover is het echter nooit gekomen.

Het Gerechtshof accepteert nu dus - ondanks het rapport - de gesprekken die de vermoorde vastgoedhandelaar Endstra met de politie voerde als bewijs. Bovendien beoordeelde de rechter het rapport 'speculatief en tendentieus'.

Rechtspsycholoog Hans Crombag voelt zich door het oordeel van het Gerechtshof Amsterdam op zijn rapport, in zijn goede naam aangetast. Hij reageert in NOVA.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief