Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politietoezicht op taxistandplaats Leidseplein na dode

6 jul 09 - Door Jan van Loenen, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Politietoezicht op taxistandplaats Leidseplein na dode

De dode die viel bij een ruzie tussen een taxichauffeur en een klant zondagnacht op het Leidseplein is bepaald geen reclame voor Amsterdam of voor de taxibranche.

De 44-jarige man werd door een taxichauffeur zodanig mishandeld dat het tot de dood van de man leidde. De Amsterdamse televisiezender AT5 meldt dat volgens een ooggetuige beide mannen hebben geslagen en dat het slachtoffer begon met schreeuwen en spugen.

Schok
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam reageerde geschokt op het nieuws, de Amsterdamse wethouder van Verkeer Hans Gerson noemt het incident "een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is".

De Amsterdamse afdeling van de VVD eist de onmiddellijke invoering van een zogeheten zerotolerance-aanpak op de taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wijt de problemen in de taxiwereld aan de liberalisering van de markt in 2000. Sindsdien mag iedereen taxi rijden.

Extra toezichthouders
De Amsterdamse burgemeester Cohen, de korpsleiding van de politie en wethouder Hans Gerson hebben vandaag overlegd over de te nemen noodmaatregelen: nog voor dit weekend komen bij de taxistandplaats op het Leidseplein extra toezichthouders en politie-agenten. De agenten en toezichthouders houden, zoals het er nu naar uitziet, vanaf donderdag een oogje in het zeil bij de standplaats en blijven zolang nodig is.

Zwarte linten
De chauffeurs van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) rijden vandaag met zwarte of grijze lintjes aan hun auto's om hun betrokkenheid te tonen aan de overledene. De 37-jarige taxichauffeur die vast zit op verdenking van de mishandeling was niet aangesloten bij TCA.

Tilburg
Ook in Tilburg staan chauffeurs van de lang bestaande taxibedrijven en de zogenoemde pachtrijders elkaar naar het leven, aldus directeur Schollen van de Stationtaxi en zegsman namens de traditionele rijders vandaag in een reactie op het incident in Amsterdam. "Gerenommeerde bedrijven worden weggepest op de standplaats bij het uitgaansgebied, chauffeurs worden bedreigd of klemgereden. Klanten worden uit de taxi getrokken. Wat in Amsterdam is gebeurd, had ook in Tilburg kunnen gebeuren."

Volgens Schollen is er sprake van wildwesttaferelen. De pachtrijders frauderen met vergunningen en tarieven, zegt hij. Eind mei vroegen de bedrijven de lokale politiek om digitaal cameratoezicht om de 'semi-legale' chauffeurs uit de stad te weren. De gemeente vond dat te duur.

Utrecht
In de Utrechtse taxiwereld wordt momenteel gewerkt aan een lokaal keurmerk voor taxichauffeurs dat tijdens de komende jaarwisseling wordt geïntroduceerd.
Chauffeurs en taxicentrales hebben zich vorig jaar verenigd in de Taxi Regio Utrecht. Bij deze regionale branchevereniging is ongeveer 80 tot 90 procent van de Utrechtse taxiwereld aangesloten.

In tegenstelling tot het landelijke keurmerk geldt het Utrechtse keurmerk niet alleen voor de taxibedrijven, maar ook voor individuele chauffeurs. "Hierdoor kunnen we ook echt waarborgen dat iedereen zich aan de afgesproken regels houdt", aldus een woordvoerder. Een onafhankelijke instantie zal volgens de gemeente het keurmerk toekennen. "Chauffeurs krijgen alleen een keurmerk als ze kennis van zaken hebben en zich houden aan de opgestelde gedragsregels."

NOVA peilt de reacties in Amsterdam op het incident. In de studio reageert de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief