Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Etnische rellen in China

7 jul 09

Kijk of luister naar: Etnische rellen in China

De Chinese politie heeft vandaag traangas gebruikt om een eind te maken aan rellen in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang. Honderden Han-Chinezen waren met onder meer metalen pijpen en knuppels de straat opgegaan en vernielden winkels van Oeigoeren, de oorspronkelijke, overwegend islamitische inwoners van de regio.


Overheersers
Verder gooiden Oeigoeren en Han-Chinezen stenen naar elkaar. Het is voor de derde dag op rij onrustig in Urumqi. Maandag en dinsdag eiste het geweld 156 doden en vielen er bijna duizend gewonden. Duizenden etnische Oeigoeren keerden zich tegen de Chinese autoriteiten en tegen de etnische Chinezen, die als koloniale overheersers worden gezien.

Woede
Veel Han-Chinezen zijn daarom op wraak uit. ,"Ze vielen ons aan. Nu is het onze beurt", aldus een man dinsdag in een woedende menigte Chinezen. Naar aanleiding van de onlusten hebben de Chinese autoriteiten een uitgaansverbod afgekondigd voor de nacht van dinsdag op woensdag voor Urumqi. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat meer dan 1400 verdachten zijn aangehouden in verband met de etnische rellen.

Geweld
Het regime in China meent dat de Oeigoeren verantwoordelijk zijn voor het geweld in Urumqi. Vertegenwoordigers van deze bevolkingsgroep die naar het buitenland zijn gevlucht, zeggen echter dat de oproerpolitie op betogers heeft geschoten. Ook zou de politie over demonstranten heen zijn gereden.

Paul Rosenmöller maakte in het gebied in de aanloop naar de Olympische Spelen een reportageserie: "Dat ik mijn neus niet te diep in de minderhedenproblematiek moet steken wordt me snel duidelijk." Paul Rosenmöller is vanavond te gast.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief