Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boulevardkrant luistert bekende Britten af

9 jul 09 - Door Jan van Loenen, Menno de Galan

Kijk of luister naar: Boulevardkrant luistert bekende Britten af

Andy Coulson en David Cameron. Foto: Martin Argles/Christopher Thomond

Van meer dan duizend bekende Britten zijn hun telefoons afgeluisterd of hun computers gehackt. Leden van het Koningshuis, politici, sportbonzen, soapsterren. Allemaal door de boulevardkrant News of the World.

Rupert Murdoch, eigenaar van de News of the World, tast diep in de buidel om aanklachten te voorkomen en de zaak stil te houden. Tevergeefs, een andere krant - the Guardian - heeft de afluisterpraktijken onthuld. En nu duiken er steeds meer slachtoffers op.

Andy Coulson
De Conservatieve partijleider David Cameron wordt het vuur aan de schenen gelegd: zijn woordvoerder Andy Coulson was ten tijde van de afluisterpraktijken een van de betrokken journalisten van News of the World.

Verschillende afgeluisterde politici eisen nu van Cameron dat hij Coulson per direct ontslaat. Voormalig minister Geoff Hoon, ook afgeluisterd,: "It is hard to see how in these circumstances Andy Coulson can continue as David Cameron's communications chief, while such a cloud hangs over his reputation." Door deze affaire staat ook de positie van David Cameron op het spel.

John Prescott
John Prescott, voormalig Labour vice-premier, heeft ook bij Tory-leider David Cameron aangedrongen op het ontslag van diens woordvoerder. Bovendien eist hij een verklaring van de politie waarom er pas nu actie is ondernomen: politie en justitie waren al in 2006 op de hoogte, maar geen ministers of anderen zijn daarover geïnformeerd.Prescott: "The timing is interesting. Spring, 2006, that was when there was this bloody business of an affair," he said, referring to his relationship with his secretary Tracey Temple. "All the women in my office were phoned by the press, and they all had their private mobile numbers. My office was absolutely shocked as to how the press got every one of their private numbers. They were all being asked questions about me. It was all connected to that. The whole thing is deplorable."

Clive Goodman
Al eerder werd een verslaggever van News of the World veroordeeld wegens afluisteren. Royal-watcher Clive Goodman, luisterde personeel van het Koninklijk huis af. Dat kwam uit en Goodman verdween voor vier maanden achter de tralies. Nu wordt duidelijk dat Goodman niet de enige was die op onwettige wijze aan zijn informatie kwam.

In NOVA een verslag van de consternatie in Engeland en vanuit Londen het laatste nieuws van correspondent Lia van Bekhoven.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief