Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Iran breekt demonstratie op

9 jul 09 - Door Roozbeh Kaboly, Melinde Kassens

Kijk of luister naar: Politie Iran breekt demonstratie op

Aanhangers van de verslagen oppositieleider Mir Hossein Mousavi hebben de bevolking opgeroepen in Teheran en andere grote steden te gaan demonstreren om zo het straatprotest tegen tegen de herverkiezing van Ahmadinejad nieuw leven in te blazen.

Traangas
Maar de Iraanse regering heeft aangekondigd elke demonstratie te 'vernietigen'. Tot nu toe proberen veilgheidsdiensten ieder nieuw protest de kop in te drukken. Vanmiddag hebben de veiligheidstroepen al 250 pro-Mousavi-aanhangers met traangas uiteen gedreven. Ook vuurde de politie waarschuwingsschoten in de lucht af om demonstranten uiteen te jagen.

Studentenopstand
Het is vandaag precies tien jaar geleden dat het tot een gewelddadige confrontatie kwam tussen studenten en de Iraanse politie. Deze confrontatie begon na een aanval door de veiligheidsdiensten op de slaapvertrekken van universiteiten van Teheran. Daar hadden de studenten zich verzameld om te protesteren tegen het verbod van de krant Salam. Tegenstanders van het regime zouden, net als elk jaar, de straat opgaan om dat te herdenken.

Om de demonstraties te verhinderen is al het sms- en mobiele telefoonverkeer geblokkeerd, zijn de universiteiten gesloten en ambtenaren naar huis gestuurd.

G8
De G8-landen zijn zeer bezorgd over het geweld na de verkiezingen in Iran. Tegelijkertijd zijn ze vastbesloten om een vreedzame oplossing te vinden voor de situatie rond het omstreden nucleaire programma van Iran.

In NOVA een gesprek met de ondergedoken Iraanse journaliste Fereshteh Ghazi. Volg haar ook via twitter.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief