Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Scheveningen gaat op de schop

10 jul 09 - Door Jan Reiff en Marjolein Schut

Kijk of luister naar: Scheveningen gaat op de schop

Een moderne pier moet Scheveningen een nieuwe toekomst bieden. Wie de zee nadert, moet de kust kunnen zien. Om die blik mogelijk te maken, zal de gemeente Den Haag moeten slopen. Het college van Den Haag heeft vandaag tot een grootschalige herinrichting van Scheveningen besloten.


Er zal geen sprake zijn van grootschalige sloop. Wel zal het casino onder de slopershamer gaan, evenals de 'uitstulpingen aan de beide kanten van het Kurhaus'.

Uitsteeksel
De pier, die dateert van 1961, zal een geduchte renovatie ondergaan. Al jaren valt er maar weinig te beleven op het betonnen uitsteeksel in de Noordzee. De huidige pier is eigendom van het Van der Valk-concern, dat er een evenementencomplex exploiteert.

Uitstraling
Een grootschalige herinrichting van Scheveningen moet de kust aantrekkelijker maken. De badplaats, maar ook de haven en het dorp moeten meer uitstraling krijgen. Met de gedaanteverandering van Scheveningen is al een begin gemaakt. Op het terrein waar het containeroverslagbedrijf Norfolkline was gevestigd, krijgen haven en dorp meer ruimte. Zowel de visserijhaven als de jachthaven moet daardoor nieuwe impulsen krijgen. In de toekomst wordt het mogelijk vanaf het Norfolk-terrein over een brug boven de haven naar de pier te lopen. Eerder gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de bouw van drie woontorens in het havengebied.

Lelijkste plek
NOVA doet een rondje Scheveningen met een inwoner van Scheveningen: tv-kok Pierre Wind. Wind is groot liefhebber van Scheveningen. Hij nomineerde eerder het Kurhausplein als lelijkste plek voor de NOVA-serie De Beuk Erin. Die inzending won ook de wedstrijd. Hij vindt het Kurhaus een prachtig gebouw, maar zegt dat het teniet gedaan wordt door de bebouwing eromheen. "Het is net als met koken. Als je te veel bij elkaar gooit, kun je geen ingrediënt meer onderscheiden.’’

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief