Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laatste uren voor Simon Vinkenoog

11 jul 09

Kijk of luister naar: Laatste uren voor Simon Vinkenoog

Schrijver Simon Vinkenoog is in Amsterdam overleden aan een hersenbloeding. Hij was 80 jaar.


Amputatie

"Ik leef als het ware buiten de tijd, in een hier en nu, dat bestaat uit het verwerven van allerlei vaardigheden die ik tot nu toe niet besefte." Dat schreef Simon Vinkenoog dinsdag nog op zijn weblog, vanuit het Revalidatiecentrum Amsterdam aan de Overtoom. Hij was daar opgenomen nadat een maand geleden zijn rechterbeen onder de knie was geamputeerd vanwege een vaatontsteking. Zo’n ‘transtibiale’ amputatie was vanwege de ondraaglijke pijn in zijn rechtervoet onvermijdelijk geworden.

Moed
Ook na die amputatie was had Vinkenoog de moed er in gehouden. Al achtte de vaatchirurg iemand van zijn leeftijd niet meer in staat tot revalidatie met een kunstbeen, hij was vastbesloten weer te leren lopen met zo’n prothese. Op 18 juli hoopte hij met zijn geliefde Edith Ringnalda en enkele uitverkoren vrienden en verwanten zijn 81ste verjaardag te kunnen vieren in het tuinpark.

Coma
Maar na een hersenbloeding was hij vrijdagavond in het VU-Ziekenhuis in Amsterdam opgenomen. Hij is niet meer ontwaakt uit een coma en is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Volgens zijn artsen zat er zo ontzettend veel bloed in zijn hersenen dat alle functies, behalve de hartslag en ademhaling, waren uitgevallen, Uiteindelijk is de kunstmatige ademhaling stopgezet.

Liefdevol
Een begraafplaats hadden Vinkenoog en zijn vrouw Ringnalda al uitgezocht. ''Hij wordt begraven op St. Barbara in Amsterdam. ''Omdat Simon daar vijf keer dichter van dienst was bij de begrafenis van een onbekende. Dat gebeurde daar zo mooi, zo liefdevol,'' aldus Ringnalda.

Eerbetoon
Vinkenoog is geboren op 18 juli 1928 in Amsterdam ''Hij zou volgende week 81 worden, hij was nog zo lief en levenslustig, maar het is ons niet gegeven'', aldus Ringnalda. Bij Vinkenoog werd onlangs een been geamputeerd. Vinkenoog is het meest bekend als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig titels. In 2008 schreef Vinkenoog nog een eerbetoon aan de stad Amsterdam: Amdam/madmaster.

Ook staat Vinkenoog bekend 'wietambassadeur'. Hij is regelmatig in de media verschenen met een joint in zijn handen.

In NOVA voorman van de partij GroenAmsterdam Roel van Duijn, die zij aan zij met Vinkenoog de roerige jaren zestig meemaakte en meebepaalde.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief