Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Heeft Natascha Kampusch tweede dader verzwegen?

13 jul 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Heeft Natascha Kampusch tweede dader verzwegen?

Er is commotie ontstaan over de zaak Natascha Kampusch. Niet één, maar twee mannen zouden betrokken zijn bij de ontvoering van het 10-jarige Oostenrijkse meisje in 1998. Maar waarom zou Kampusch, inmiddels 21 jaar oud, het bestaan van de tweede ontvoerder verzwijgen?

Gevangen
Natascha Kampusch werd acht jaar gevangen gehouden in de kelder van een rijtjeshuis. In 2006 wist ze te ontsnappen. De dader, Wolfgang Priklopil, pleegde zelfmoord voor hij berecht kon worden.

Natascha heeft steeds alleen Priklopil als ontvoerder aangewezen. Maar volgens de commissie die het politieonderzoek naar de zaak nu evalueert, is er vermoedelijk een tweede dader in het spel geweest. Op grond van het bewijsmateriaal zegt commissievoorzitter Ludwig Adamovich dat het 'zeer, zeer onwaarschijnlijk' is dat Priklopil de enige dader is.

Chantage?
Adamovich speculeert over mogelijke chantage. In een interview in het Oostenrijkse tijdschrift Profil zegt hij dat er misschien pornografisch of ander belastend materiaal van Natascha is, dat zij liever geheim houdt.

NOVA spreekt vanavond met Allan Hall, de Britse auteur van het boek 'The girl in the cellar' (Het meisje in de kelder) over Natascha's ontvoering.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief