Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Utrecht handhaaft gescheiden inburgering

13 jul 09

Kijk of luister naar: Utrecht handhaaft gescheiden inburgering

Minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) wil gescheiden inburgeringscursussen voor mannen en vrouwen is vanaf 1 januari 2010 afschaffen. In plaats daarvan komt er in alle gemeenten één cursus, voor iedereen. Zijn partijgenoot, de Utrechtse wethouder Marka Spit (PvdA), is echter van plan de gescheiden inburgering in haar gemeente te handhaven.

Van der Laan
Van der Laan heeft verschillende redenen voor de afschaf van de gescheiden cursussen. Ten eerste geeft met zijn besluit gehoor aan de vraag van de Tweede Kamer, die in meerderheid geen langer sekse-apartheid wil faciliteren.

Onderwijs voor mannen en vrouwen samen draagt volgens de minister bovendien de Nederlandse normen en waarden uit. Ook vreest hij dat de gescheiden cursussen, gezien de negatieve reacties, het 'maatschappelijk draagvlak van inburgering' zullen ondermijnen.

Steun
Ruim veertig procent van de gemeenten biedt momenteel gescheiden cursussen aan, maar uit een peiling is gebleken bleek dat 85 procent van de gemeenten het met Van der Laan eens is en de afschaf steunt.

Utrecht
Voor Utrecht geldt dat niet. Volgens wethouder Spit moeten vrouwen de mogelijkheid krijgen de lessen te volgen zonder de aanwezigheid van mannen. Zij is bang dat groepen vrouwen anders wegblijven. Anderzijds is de Tweede Kamer het er niet mee eens dat Nederlandse gemeenten op deze manier sekse-apartheid in stand houden.

Vanavond geeft Marka Spit toelichting op haar standpunt.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief