Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van kloosterzuster tot wereldster

14 jul 09 - Door Tonko Dop

De film 'Soeur Sourire' is het verhaal van een Belgisch meisje dat in 1961 uitgroeide tot een wereldster door als kloosterzuster de hit Dominique, -nique, -nique… te schrijven en te zingen.


Dominique
Het meisje, Jeanine Deckers, is zuster in het dominicaanse klooster in Fichermont om haar liefdeloze thuissituatie te ontvluchten. Nadat ze daar vaak zelfgecomponeerde liedjes zingt, besluit het klooster een plaat op te nemen. Een van deze liedjes, ‘Dominique’, komt als single op de markt. Met haar artiestennaam Soeur Sourire beklimt ze de hitlijsten en wordt ze op handen gedragen. Het liedje wordt een wereldhit en ze laat Elvis en The Beatles achter zich. Dit succes leidt zelfs tot een Hollywood verfilming van de non “The singing Nun”. In 1967 treedt Deckers uit het klooster om zich geheel aan haar muzikale carrière te wijden.

Zelfmoord
Dit loopt echter op niets uit en later blijkt dat Deckers belasting moet betalen over de opbrengsten van ‘Dominique’, terwijl ze hier zelf geen geld van had ontvangen. In 1982 neemt ze onder de naam Soeur Sourire een discoversie op van haar hit ‘Dominique’ om hiermee haar belastingschulden af te betalen. Nadat ook dit niets opbrengt pleegt ze in 1985 samen met haar vriendin Annie Pécher zelfmoord door een overdosis pillen in te nemen. 

De Vlaamse regisseur Stijn Coninx maakte een film over deze 'Zuster Glimlach': 'Soeur Sourire', met actrice Cécile de France. Vanaf 16 juli is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief