Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende meets Obama

14 jul 09 - Door Willem Lust

Premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken waren vandaag in Washington waar president Barack Obama hen ontving in het Witte Huis. De economische crisis, Afghanistan, het Midden-Oosten en het klimaatprobleem stonden op de agenda.


Complimenten
Een dik uur duurde de ontmoeting op het Witte Huis tussen president Obama en premier Balkenende. De Amerikaanse president strooide na afloop met complimenten aan het adres van Nederland.

G-20
Nederland is door Amerika uitgenodigd voor het volgende overleg tussen de twintig grootste industrielanden (G20), dat in september in Pittsburgh (Pennsylvania) wordt gehouden. Nederland is officieel geen lid van de G20, maar schoof eerder ook al bij het topoverleg in Washington en Londen aan. Ook bij het recente G8-overleg in het Italiaanse L’Aquila was Nederland welkom.

Balkenende sprak ruim een uur met Obama. Ook minister Maxime Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken, zijn collega Hillary Clinton en de nationaal veiligheidsadviseur James Jones waren bij het gesprek aanwezig.

Afghanistan
Tijdens de ontmoeting werd ook gesproken over de Nederlandse rol bij de ISAF-operatie in Afghanistan. Obama was vol lof over het Nederlandse leger, dat hij ‘een van de effectiefste’ noemde. Hij sprak de hoop uit dat de expertise na het vertrek uit Afghanistan in de zomer van 2010 beschikbaar blijven voor de missie, die volgens de Amerikaanse president de hele wereld aangaat.

Missie
Officieel komt over een jaar - op 1 augustus 2010 - een einde aan de Nederlandse missie. Maar binnenskamers wordt al maanden rekening gehouden met een verzoek van de VS aan Nederland om troepen te blijven leveren voor de NAVO-stabilisatiemacht in Afghanistan. Zeker nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, eind maart op de Afghanistan-top in Den Haag ook al veel lof had voor de Nederlandse aanpak.

Guantánamo
Balkenende heeft ook tegen Obama gezegd dat hij bereid is na te denken over het opnemen van gevangenen uit Guantánamo in Nederland. De premier wil dat alleen doen als de sluiting van de gevangenis in gevaar dreigt te komen doordat er te weinig landen bereid zijn om gevangenen op te nemen.

Vanavond in NOVA een verslag van Willem Lust, hij was erbij in het Witte Huis. Ook een gesprek met Frank van Kappen, oud-militair, VVD-senator en NAVO-adviseur.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief