Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werknemers willen fabriek opblazen

15 jul 09 - Door Saskia Dekkers

Kijk of luister naar: Werknemers willen fabriek opblazen

De werknemers van de Franse tak van telecommunicatiebedrijf Nortel hebben vandaag gedreigd hun fabriek op te blazen als er geen goede ontslagregeling komt. Zij volgden hiermee het voorbeeld van de werknemers van de failliete auto-onderdelenfabriek New Fabris die op die manier een ontslagvergoeding willen afdwingen.


Gasflessen
Net als in New Fabris hebben zij gasflessen in de fabriek geplaatst. Maar die zijn niet gevuld, aldus het Franse dagblad Le Parisien. Bij Nortel in het Franse Yvelines verliezen 480 mensen hun baan. Nortel, eens het grootste Canadese telecomconcern, verkeert in financiële problemen en heeft in Canada en de Verenigde Staten uitstel van betaling aangevraagd.

30.000 Euro
De 336 werknemers van de auto-onderdelenfabriek New Fabris dreigen de fabriek op te blazen als zij niet voor het einde van de maand 30.000 euro de man krijgen van de autoconcerns Renault en Peugeot, in ruil voor de voorraden en machines van het failliete bedrijf dat zij bezet houden.


Schuldeiser
De auto-onderdelenfabriek werd op 16 juni failliet verklaard. Het personeel heeft recht op een werkloosheidsuitkering, maar er is geen geld voor een ontslagvergoeding. "Wij hebben aan de curator duidelijk gemaakt dat we bereid waren om de stocks over te nemen. Dat zou geld opbrengen voor de staat, die de eerste schuldeiser is, en ook voor de werknemers." De waarde van de voorraden en de machines wordt geschat op 2 miljoen euro.

Morgen zijn er gesprekken met de leiding van Renault, maar of die tot een compromis - of resulaat - leiden? De regering heeft laten weten niet te zullen ingrijpen.

Correspondent Saskia Dekkers is bij de fabriek en doet vanavond verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief