Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gascontainers nog steeds niet gecontroleerd

16 jul 09 - Door Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Gascontainers nog steeds niet gecontroleerd

Begassing van containers blijft voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, ondanks publiciteit en voorlichting van de arbeidsinspectie.


Slachtoffers
Containers worden - vooral in Zuidoost Azië - volgespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar eenmaal aangekomen in Nederland nog steeds nauwelijks gecontroleerd. Het expertisecentrum ECEM verwacht komende tijd een golf van slachtoffers.

Actie
Bij het bedrijf Flextronics in Venray zouden onlangs elf medewerkers zijn getroffen door giftig gas. Flextronics vervoert en verpakt goederen voor o.a. Apple, HP en Logitech. In het geval van Flextronics zou het volgens de FNV zijn gegaan om de gassen benzeen, tolueen en 1,2 dychloorethaan. Dat zijn geen insecten-bestrijdingsmiddelen maar uitdampingsgassen die uit de produkten en verpakkingen komen. Volgens de FNV probeert het bedrijf de kwestie onder het tapijt te schuiven. De FNV voert vandaag actie. NOVA doet verslag.

Notabene
NOVA wil graag in contact komen met slachtoffers van gascontainers. Mailt u naar:
hans.kema@novatv.nl en rudy.bouma@novatv.nl

Flextronics heeft toch contact met NOVA opgenomen. Volgens de directeur waren 3 van de 11 onderzochte medewerkers slechts een testgroep en is een ander vandaag door ECEM gezond verklaard. Van de overige onderzoeksresultaten wil het bedrijf nog een contra-expertise. Het bedrijf heeft lering getrokken uit het incident: vanaf nu geldt voor containers van nieuwe leveranciers de eerste maanden een 100-procents-controle, daarna worden er steekproeven gedaan.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief