Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albert Verlinde versus BNN

17 jul 09 - Door Sabine Baak

Kijk of luister naar: Albert Verlinde versus BNN

De rechtbank in Amsterdam heeft verhinderd dat BNN de stiekem opgenomen geluidsopnamen van Albert Verlinde uitzond. Verlinde en zijn man Onno Hoes hadden een kort geding aangespannen om de uitzending te voorkomen.


De rechtbank bepaalde dat BNN een dwangsom van 25 duizend euro moet betalen als de geluidsopnamen toch worden uitgezonden. BNN is volgens de rechter echter niet verplicht de tapes aan Verlinde te geven.

Zender
Sophie Hilbrand overhandigde vorige week vrijdag in RTL Boulevard een prijs aan Verlinde, waarin naar later bleek een zender zat verstopt. Hilbrand deed dat namens het BNN-programma VOC (Verbond van Ongeleide Correspondenten), waaraan zij zelf meewerkt. Het programma, dat kampt met lage kijkcijfers, wilde met de actie uitvinden waar de grens voor Verlinde ligt met 'informatie die op niet journalistieke manier is verkregen'. Aanleiding vormen de parkeergaragebeelden van een zoenende Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder die RTL Boulevard uitzond. 

Toestemming
Hilbrand en medepresentator Filemon Wesselink biechtten woensdag aan Verlinde op dat het Gouden Oor een 'afluisteroor' was. Op hiervan gemaakte beelden, die BNN op zijn website heeft gezet, is te zien hoe Verlinde toestemming geeft voor uitzending.

Kort geding
Verlinde deed een dag later echter aangifte tegens Hilbrand, Wesselink en BNN. Los daarvan spanden Verlinde en Hoes een kort geding aan tegen de omroep om uitzending van de audio te voorkomen. "Wij willen onze privacy terug", aldus de RTL Boulevard-deskundige donderdagavond.

In NOVA vanavond alle hoofdrolspelers.

 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief