Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stemt IJslands parlement Icesave-deal weg?

22 jul 09 - Door Jane van Laar en Tonko Dop

Kijk of luister naar: Stemt IJslands parlement Icesave-deal weg?

Betalen ze, of betalen ze niet? Het IJslands parlement dreigt de terugbetaling van de Icesave-schuld van 1,3 miljard aan Nederland weg te stemmen, na een telefoontje van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) aan zijn IJslandse collega.


EU-lidmaatschap
Verhagen belde met de boodschap dat wegstemmen van het akkoord over terugbetaling van de schulden door het IJslands parlement niet gunstig zou zijn voor de IJslandse aanvraag van het EU-lidmaatschap. Chantage, vinden ze in Reykjavik, en het parlement heeft de stemming over de terugbetaling van de Icesave-schuld die voor morgen gepland stond, uitgesteld.

Icesave
Het akkoord gaat over de vergoeding voor gedupeerde Nederlandse spaarders van de omgevallen bank Icesave, die de Nederlandse regering heeft voorgeschoten. Vorig jaar oktober bleek Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, niet meer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Lening
Nederlanders die bij Icesave geld hadden uitstaan, konden een bedrag tot maximaal 100.000 euro terugkrijgen via een door Nederland ingestelde depositogarantieregeling. IJsland moest daarvan verplicht 20.000 euro betalen, maar kon dit niet. Daarom kreeg het een lening van minister Wouter Bos (Financiën) ter waarde van 1,3 miljard. In juni bereikte Bos een akkoord over een terugbetalingsregeling, maar het IJslands parlement moet die nog goedkeuren.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief