Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

DSB beschadigd door boetes en media

23 jul 09 - Door Jan van Loenen en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: DSB beschadigd door boetes en media

DSB-baas Dirk Scheringa is boos. De Autoriteit Financiële Markten en de media zouden zijn bank eruit pikken. Volgens Scheringa zijn de boetes van de AFM en de publiciteit daarover negatief voor het imago van DSB, terwijl het juist goed maar gaat met de bank. Vandaag presenteerde DSB zijn jaarcijfers over 2008.


Klachten

DSB kreeg 120 duizend euro boete opgelegd voor overkreditering en het onvoldoende informeren van klanten. Volgens bestuurslid Hans van Goor heeft de bank de afgelopen tijd 228 klachten zijn binnengekomen van gedupeerde klanten. De totale compensatiebetalingen die de bank zal doen schat hij op 1,5 miljoen euro.

Onterecht
Scheringa legde donderdag op een persconferentie echter uit, dat veruit de meeste betalingen niets te maken hebben met fouten van de bank. Het zou gaan om compensatie voor klanten waarvan de persoonlijke situatie veranderd is, bijvoorbeeld door echtscheiding. De aantijgingen van de AFM en de opgelegde boetes noemt hij 'onterecht'.

Rechter
Hoewel DSB de boetes betaalt, vecht Scheringa ze ondertussen juridisch aan. "Wij hebben niets verkeerd gedaan. Ik wil een uitspraak van de rechter hierover", zei Scheringa. 

De Grave
Bovenop alle media-aandacht naar aanleiding van de vele gedupeerde klanten van DSB, kwam als klap op de vuurpijl het opstappen van oud-minister Frank de Grave. Na slechts twee maanden opstapte als bestuurder, vanwege 'onvoldoende match' met de overige bestuursleden. Scheringa weigerde commentaar.

Hoe zit dat nu, met DSB? In NOVA vanavond een gesprek met Jaap Koelewijn, voormalig hoofd research bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief