Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afgezette president Zelaya brengt bliksembezoek aan Honduras

25 jul 09

Kijk of luister naar: Afgezette president Zelaya brengt bliksembezoek aan Honduras

Gisteravond heeft de afgezette president Manuel Zelaya demonstratief de grens van Honduras overgestoken. Sinds de militaire staatsgreep in juni probeert hij steeds terug te keren naar zijn land, maar tevergeefs.


Menigte
Omringt door aanhangers en pers en bellend met CNN stak Zeleya de grens tussen Nicaragua en Honduras over. Daar wachtte hem een menigte van aanhangers. Maar ook het leger en de politie van de interim-president Roberto Micheletti, die vorige maand de macht greep. Uit angst voor bloedvergieten verliet Zelaya het grensgebied al na een half uur. 

Roekeloos
Hillary Clinton verwijt Zelaya 'roekeloosheid'. Zijn pogingen terug te keren naar Honduras zouden niet bijdragen aan een spoedig herstel van de democratie. Hij zou er volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken beter aan doen te vertrouwen op de bemiddeling van president Oscar Arias van Costa Rica.

Bemiddeling
Arias probeert een Hondurese regering te vormen met Zelaya aan het hoofd. Micheletti heeft dat tot nu toe echter geweigerd. Als Arias' pogingen blijven mislukken, neemt de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de leiding over. De OAS heeft al laten weten dat zij, net als de Verenigde Naties, Zelaya als de enige wettige president van Honduras te ziet.

In NOVA vanavond een verslag van Zelaya's bliksembezoek aan Honduras en een gesprek met cultureel antropoloog Lies Joosten. Zij woode twintig jaar in Honduras.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief