Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Giftige gassen in containers leiden tot aanklacht

29 jul 09 - Door Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Giftige gassen in containers leiden tot aanklacht

Dat begassing van containers voor ernstige gezondheidsproblemen blijft zorgen, ondanks publiciteit en voorlichting van de arbeidsinspectie, werd eerder deze maand al duidelijk.

Containers worden - vooral in Zuidoost-Azië - volgespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar eenmaal aangekomen in Nederland nog steeds nauwelijks gecontroleerd.

Aanklacht
De FNV heeft woensdagmiddag bij het parket in Den Bosch aangifte gedaan tegen het bedrijf Flextronics te Venray. De logistieke onderneming zou haar werknemers in gevaar hebben gebracht door ze niet te beschermen tegen toxische gassen uit containers.

Ook de bestuurders en leidinggevenden zijn persoonlijk aangeklaagd. Volgens de FNV begaan zij een misdrijf zoals beschreven in artikel 32 van de Arbo-wet. Het is volgens de vakbond de eerste keer dat ze een strafrechterlijke aangifte tegen een bedrijf.

Medische klachten
Uit getuigenissen van Poolse werknemers blijkt nu dat velen al langer gezondheidsklachten hebben, die door hun leidinggevenden worden genegeerd. Het gaat onder andere om heftige- en frequente hoofdpijn, duizeligheid, black-outs, nervositeit, klachten aan de luchtwegen, uitslag en jeuk.

Nalatigheid
Verzoeken tot gedegen medisch onderzoek worden volgens de containerlossers en verpakkingsmedewerkers door leidinggevenden in de wind geslagen.
Werknemers die weigeren verdachte containers te lossen zouden worden gedreigd met ontslag. Ook na het incident van half april zouden nog verdachte containers zijn gelost.

Flextronics
Bij het bedrijf Flextronics in Venray zouden onlangs elf medewerkers zijn getroffen door giftig gas. Flextronics vervoert en verpakt goederen voor o.a. Apple, HP en Logitech. In het geval van Flextronics zou het volgens de FNV zijn gegaan om de gassen benzeen, tolueen en 1,2 dychloorethaan. Dat zijn geen insecten-bestrijdingsmiddelen maar uitdampingsgassen die uit de produkten en verpakkingen komen. De FNV beweerde twee weken geleden al dat het bedrijf probeert de kwestie onder het tapijt te schuiven en voerde daarom actie.

Reactie
Maar volgens de directeur van Flextronics waren 3 van de 11 onderzochte medewerkers slechts een testgroep en is een ander door het expertisecentrum ECEM gezond verklaard. Van de overige onderzoeksresultaten wil het bedrijf nog een contra-expertise.

Het bedrijf heeft lering getrokken uit het incident: vanaf vorige week geldt voor containers van nieuwe leveranciers de eerste maanden een 100-procents-controle, daarna worden er steekproeven gedaan, aldus de directeur.

Spreekverbod
De werknemers hebben van de directie een spreekverbod gekregen, maar doen desondanks vanavond (onherkenbaar) hun verhaal in NOVA.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief