Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Technologie zwempak belangrijker dan kracht atleet

29 jul 09 - Door Tonko Dop en Menno de Galan

Kijk of luister naar: Technologie zwempak belangrijker dan kracht atleet

Michael Phelps leek onaantastbaar in het water. Maar gisteravond werd de Amerikaanse zwemvedette in de WK-finale op de 200 meter verrassend verslagen door de Duitser Paul Biedermann.

In de na de wedstrijd gehouden persconferentie vertelde Biedermann dat hij heeft geprofiteerd van zijn snelle pak: de Duitser zwom in Arena, dat in Rome één van de snelste outfits is gebleken. Phelps bleef Speedo trouw."Geen zwemmen"
Maar Phelps toonde zich een groot verliezer en vertelde dat Biedermann simpelweg sterker was. Toen journalisten bleven doorvragen over de 'pakkenaffaire' kon hij zijn boosheid niet meer inhouden. "De technologie heeft onze sport totaal veranderd. Dit is geen zwemmen meer."

Phelps constateerde dat er meer over de pakken van polyurethaan wordt gepraat dan over de sportieve prestaties: "In alle krantenkoppen staat het woord 'pakken'. Ik kijk uit naar de dag dat ik mijn sport weer zwemmen kan noemen." Maar het lijkt erop dat de technologie van het zwempak belangrijker is geworden dan de kracht van de atleet.

Gezwicht
De zwempakkenrevolutie is vorige week vrijdag eindelijk de kop ingedrukt. Na een emotionele bijeenkomst in Rome zwichtte de top van de internationale zwembond FINA voor de druk van bijna alle aanwezige leden. Daardoor zijn de supersnelle outfits van polyurethaan binnenkort verleden tijd en keert de sport weer terug naar de 'oude' waarden.

Textiel
Het congres nam een motie van de Amerikaanse delegatie aan waarin is bepaald dat de zwempakken weer van 'gewoon' textiel moeten zijn. De mannen zullen zwembroeken dragen van navel tot knie, de vrouwen zullen het bad ingaan met pakken van nek tot knie, met armen en schouders onbedekt.

2010
Waarschijnlijk duurt het nog tot 2010 voordat het reglement wordt aangepast. Het voorstel is nu doorverwezen naar een speciale commissie die het 'raamwerk' van de regelwijziging moet neerzetten. De coach van Phelps, Bob Bowman, wil dat de supersnelle pakken al vanaf komende maandag worden verboden. Of uiterlijk 1 januari 2010. De wereldzwembond denkt de nieuwe regel echter pas in april 2010 door te voeren. Bowman dreigt in dat geval zijn pupil vanaf het nieuwe jaar niet meer te laten zwemmen, totdat de 'oude' pakken zijn toegestaan.

Farce
De pakkenkwestie liep de afgelopen tijd volledig uit de hand. Vorig jaar noteerden zwemmers mondiale toptijden, omdat ze meerdere pakken van polyurethaan droegen om zoveel mogelijk extra drijfvermogen te krijgen. Alleen dankzij diverse protesten van coaches besloot de FINA om het dragen van meerdere outfits te verbieden. Daarna wilde de federatie een volgende stap zetten door een lijst met goedgekeurd materiaal op te stellen. Dat werd echter een farce, omdat sommige pakken eerst verboden werden en daarna weer toegelaten. Ook was niet duidelijk waarom de ene outfit geaccepteerd werd en de andere niet.

In de studio reageert Johan Kenkhuis, voormalig Europees kampioen én winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Athene (2004).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief