Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdamse vastgoedmagnaat Caransa overleden (93)

8 aug 09

Kijk of luister naar: Amsterdamse vastgoedmagnaat Caransa overleden (93)

Hij was de eerste bekende Nederlander die werd ontvoerd: de Amsterdamse onroerendgoedmagnaat en miljonair Maurits Caransa. Caransa is op 93-jarige leeftijd overleden.


Ontvoering
De Portugees-Israëlische zakenman werd vooral bekend door zijn ontvoering in 1977. Toen werd hij na zijn wekelijkse bridgeavond in de Continental Club tegenover het Amstel Hotel gekidnapt. Na betaling van 10 miljoen gulden losgeld werd hij vijf dagen later vrijgelaten in Amsterdam-West. De zakenman onderhandelde zelf met de ontvoerders, die 40 miljoen hadden geëist.

Bivakmutsen
De daders van de ontvoering zijn nooit gevonden. Ze droegen voortdurend bivakmutsen en communiceerden via een babyfoon. Caransa wist niet meer van de daders dan dat ze Engels spraken met een Zuid-Europees accent. De ontvoering van de Amsterdamse vastgoedmagaat zou de inspiratie zijn geweest voor de kidnapping van Freddy Heineken, zes jaar later.

Vastgoed
Caransa groeide op in de Amsterdamse jodenbuurt en handelde onder meer in olie, kolen, auto's en afgedankt legermaterieel. Uiteindelijk koos hij definitief voor het vastgoed. In 1964 richtte hij de handelsonderneming M.Caransa BV op. Caransa zelf werd president-directeur en bleef dat tot op hoge leeftijd. "Elke onderneming is een militaire operatie en ik ben de generaal", was een van zijn uitspraken.

In de studio reageert Hans Knoop, oud-woordvoerder van Caransa.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief