Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mediacode voor koninklijke familie: oplossing of onding?

14 aug 09

Foto ANP

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) staat vandaag voor de rechter in Amsterdam, wegens schending van de privacy van de kroonprins en zijn gezin. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima willen dat AP stopt met de verspreiding van hun vakantiefoto’s uit Argentinië en hebben een kort geding aangespannen.


Mediacode
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn de foto’s in strijd met de mediacode die de dienst heeft opgesteld. Daarin staat dat media aanwezig kunnen zijn op door de RVD georganiseerde fotosessies van leden van het Koninklijk Huis. In ruil daarvoor laten zij het privéleven van het Koninklijk Huis verder met rust.

Belastend
Tijdens het kort geding in Amsterdam las landsadvocaat Henk Jan Boukema namens de kroonprins en prinses Máxima een verklaring voor. ''Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto's als zeer belastend voor ons gezinsleven. Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag.''

Verbod
Als de rechter het bureau een verbod oplegt, wil het paar 25.000 euro per keer dat een Nederlands medium een AP-foto plaatst, tot een maximum van een kwart miljoen.

Privé
De Oranjes hebben nog nooit een rechtszaak verloren. Het is voor het eerst dat een groot internationaal persbureau wordt aangepakt. Nu gebeurt dat op basis van de mediacode. In 2005 werd het weekblad Privé voor de rechter gesleept omdat het de mediacode had geschonden. Op het strand van Porto Ercole waren Máxima, Willem-Alexander en Amalia gefotografeerd.

De boetes worden altijd uitgekeerd aan goede doelen.

In de studio reageert Volkskrant-journalist Jan Hoedeman. Hij is oprichter en oud-voorzitter van de VVK, de Vereniging van Koninklijk Huis Verslaggevers en was voorzitter toen de mediacode in 2005 tot stand kwam. Hoe werkt die mediacode precies?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief