Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe toekomst voor REM-eiland

15 aug 09 - Door Monique Wijnans en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Nieuwe toekomst voor REM-eiland

Een 22 meter hoog oud boorplatform komt midden in de Amsterdamse haven te liggen. Op een plek waar een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. En dat is niet zomaar, want de woningbouwvereniging die het platform koopt, heeft er grootse plannen mee. Het gaat om het oude REM-eiland, dat 45 jaar geleden in de Noordzee lag en toen werd gebruikt om commerciële televisie te maken.


Illegale uitzendingen
De uitzendingen van de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) duurden niet lang. De anti-REM-wet maakte in 4 maanden na de eerste uitzending een einde aan de illegale uitzendingen. Nadat de overheid de uitzendingen vanaf het eiland onmogelijk had gemaakt, deed het dienst als meetpost van Rijkswaterstaat. In 2006 werd het eiland ontmanteld en aan wal gebracht.

Verbouwing
Hoewel gebouwd als media-eiland, was het ook het eerste prototype van een booreiland. Het kan gerekend worden tot Nederlands industrieel en cultureel erfgoed. Na de verbouwing telt het eiland drie verdiepingen. De ambitie is om er een radiostudio/mediaopleiding te realiseren. Op de bovenste twee verdiepingen komt een restaurant.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief