Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertrouwen in As Siddieq opgezegd

27 aug 09 - Door Petra Greeven en Hein Hansen

Kijk of luister naar: Vertrouwen in As Siddieq opgezegd

Onderwijs-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) heeft vandaag het vertrouwen opgezegd in het bestuur van de Amsterdamse islamitische bassisschool As Siddieq. Dat deed hij na een gesprek met het bestuur. 


Volgens Asscher brengt het schoolbestuur de ontwikkeling van kinderen in gevaar, onder meer door de integratie van leerlingen te belemmeren.  Al begin vorige week stelde Asscher dat basisschool As Siddieq dicht moet als zou blijken dat de integratie wordt tegengewerkt.

Geen ruimte
Hij reageerde daarmee op een brief van een ex-onderwijzeres van de school in Het Parool over de praktijken op school. Volgens haar wordt geen ruimte geboden aan andere culturen dan de islamitische.

Inspectie
De school stond al onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. De gemeente had ook op een zware rol van de inspectie aangedrongen nadat As Siddieq enkele andere islamitische basisscholen had overgenomen. Vandaag kwam de Inspectie met een kwaliteitsonderzoek.

Geen vertrouwen
Vandaag heeft wethouder Asscher dan het vertrouwen in het bestuur, na een gesprek met het schoolbestuur, van de school opgezegd. "We zijn er klaar mee, we hebben in het gesprek het bestuur onze zorgen over de zorg voor kinderen, de onderwijskwaliteit en hun visie op goed burgerschap geuit. Maar in
plaats van het gesprek met ons aan te gaan, geeft het bestuur de media de schuld, die een verkeerd beeld van de school zouden schetsen. Goed onderwijs is niet onderhandelbaar."

De gemeente zet subsidies aan de school stop en verzoekt staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) maatregelen tegen de school te nemen.

Financieel korten
Sharon Dijksma liet daarop vandaag weten dat het bestuur van As Siddieq de afspraken met de inspectie van het onderwijs op het gebied van burgerschap en sociale integratie niet is nagekomen. Ze gaat de school daarom financieel korten: de bekostiging van As Siddieq wordt gedeeltelijk opgeschort tot 1 maart 2010. Tussentijds controleert de inspectie of er verbetering is. Is die er niet, dan wordt de sanctie strenger. Voldoet de school op 1 maart nog steeds niet aan de wet, dan is de korting definitief.

Lodewijk Asscher geeft tekst en uitleg in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief