Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dag voor verkiezingen opnieuw geweld in Kabul

19 aug 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Dag voor verkiezingen opnieuw geweld in Kabul

De Afghaanse politie heeft in Kabul in een vuurgevecht drie opstandelingen, die een bank waren binnengedrongen, gedood. De Taliban hebben verklaard dat het om een aanslag ging. Sinds zaterdag hebben de Taliban diverse terreuracties uitgevoerd en ze dreigen met meer geweld als kiezers gaan stemmen.


Uitzetting
De Afghaanse regering riep de media vandaag op met geen woord te spreken over terreuraanslagen. Kiezers zouden dan namelijk kunnen besluiten niet naar de stembureaus te gaan. Buitenlandse journalisten die zich hier niet aan houden, zullen het land worden uitgezet, zo meldde de regering in Afghanistan.

Opkomst
De Afghaanse regering zei gisteren dat ze er alle vertrouwen in heeft dat de opkomst ondanks het geweld groot zal zijn. Zeventien miljoen mensen staan als kiezer geregistreerd. De zittende president Hamid Karzai geldt als favoriet in de stembusstrijd.

In NOVA een gesprek met journalist Hans Jaap Melissen in Kabul. In de studio is journaliste en politicologe Bette Dam. Zij reisde alleen door Afghanistan en schreef het boek 'Expeditie Uruzgan', waarin ze reconstrueert hoe de huidige president Hamid Karzai na 11 september 2001 de provincie Uruzgan ontdeed van het Talibanregime.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief