Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Orkest aansprakelijk voor gehoorschade cellist

21 aug 09 - Door Monique Wijnans en Menno de Galan

Kijk of luister naar: Orkest aansprakelijk voor gehoorschade cellist

Het Gelders Orkest is volgens het gerechtshof in Arnhem, aansprakelijk voor blijvende gehoorschade die cellist Hans Borstlap opliep tijdens zijn werkzaamheden. FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak. Het orkest spreekt van een 'beroepsrisico'.


Gelijk
Met de uitspraak komt een einde aan een slepende kwestie. De betrokken cellist kreeg negen jaar geleden al eens gelijk van de kantonrechter. Het Gelders Orkest ging tegen die uitspraak in beroep. Maar het gerechtshof heeft de muzikant uiteindelijk wederom in het gelijk gesteld.

Minder volume
Het orkest deed volgens FNV Bondgenoten onvoldoende om langdurige blootstelling aan schadelijk geluid te voorkomen. Volgens de vakbond zijn er meer maatregelen mogelijk om gehoorschade te voorkomen, maar zijn die niet genomen. Zo kan een orkest de posities van muzikanten wijzigen, repeteren met minder volume en harde passages meer spreiden.

Smartengeld
De cellist was van 1974 tot 2005 actief bij Het Gelders Orkest. In 1996 merkte hij voor het eerst een achteruitgang in zijn gehoor. Het orkest moet de cellist nu smartengeld betalen, maar het ging volgens diens raadsman Henk de Groot vooral "om een principekwestie". De advocaat van de benadeelde cellist denk dat nog veel meer musici kans lopen op een gehoorbeschadiging.

In NOVA vanavond: Zet de uitspraak de deur open naar nog meer zaken van musici met gehoorschade?

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief