Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wetenschappers veroordelen ontslag Ramadan

21 aug 09 - Door Bas Haan en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Wetenschappers veroordelen ontslag Ramadan

Sociologen van onder meer de Erasmus Universiteit, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam veroordelen in harde bewoordingen de "aanhoudende laster" die ervoor heeft gezorgd dat de discussie rond Ramadan op een punt kwam "waarop de waarheid niet meer wordt gevoed door feiten maar door beelden".


"Een schimmig politiek steekspelletje." Zo betitelen dertien prominente wetenschappers vrijdag in een artikel in de Volkskrant het feit dat de gemeente Rotterdam islamoloog Tariq Ramadan heeft ontslagen.

Schijnheiligheid
De dertien wetenschappers stellen dat de omstreden islamoloog "een doortimmerde, consequente boodschap" uitdraagt. "De intrinsieke schijnheiligheid van het vonnis van de gemeente Rotterdam is haast spreekwoordelijk", oordelen zij. "Wie een hond wil slaan, vindt altijd een stok. Zo zijn alle door Ramadan gebouwde bruggen verpulverd." De open brief in de Volkskrant is ondertekend door onder meer sociologen Mohammed Benzakour en Willem Schinkel, filosofen Stine Jensen en Michiel Leezenberg, econoom Mohammed Rabbae en hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer.

Procedure
De gemeente en de universiteit beklemtonen dat het besluit om te stoppen met de samenwerking niets te maken heeft met het functioneren van de islamoloog. Ramadan legt zich niet neer bij de contractontbinding en begint een juridische procedure tegen Rotterdam.

In de studio vanavond een gesprek met Willem Schinkel, die samen met Ramadan het hoogleraarschap vervulde.

Lees ook: Exit Tariq Ramadan

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief