Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laura Dekker uitgeschreven als burger van Nederland

24 aug 09 - Door Menno de Galan, Lia van Bekhoven, Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Laura Dekker uitgeschreven als burger van Nederland

De 13-jarige Laura Dekker, die in september wil beginnen aan een zeiltocht rond de wereld, heeft vandaag aangifte van vertrek gedaan in haar woonplaats Wijk bij Duurstede.


Ze heeft bij de gemeente aangegeven dat ze zich per heden in Nieuw-Zeeland gaat vestigen. De gemeente heeft de aangifte nog in behandeling, in afwachting van de uitspraak van de kinderrechter, aanstaande vrijdag.

Wereldrecord
De zeilster Laura Dekker wil in haar eentje twee jaar lang de wereld rondzeilen. Met de tocht wil ze het wereldrecord voor de jongste solozeiler verbreken.

Discussie
Maar dat plan heeft geleid tot veel discussie en de Raad van de Kinderbescherming wil zelfs dat de ouders van Laura uit de ouderlijke macht ontzet worden. Aanstaande vrijdag om 10:00 uur doet de kinderrechter hierover - in het openbaar - uitspraak.

Satelliettelefoon

Toch gingen enkele jonge zeilers Laura al voor. Zo stak de 17-jarige Mike Perham uit Groot-Brittannië op z'n veertiende in zijn eentje de Atlantische Oceaan over. Zijn vader maakte de oversteek toen tegelijkertijd met hem, zij het op enige afstand in een aparte boot. Ze hielden contact via radio en satelliettelefoon.

Wereldrecord
Vorig jaar november is Mike vertrokken voor een solozeiltocht rond de wereld. Op dit moment bevindt hij zich op de Atlantische Oceaan en als hij over vijf dagen thuiskomt, is hij de jongste solozeiler die rond de wereld heeft gevaren. In NOVA een gesprek met Mike, vanaf zijn boot op de Atlantische Oceaan, en met zijn vader.

Bekijk hier: Dangerous Seas for Boys (YouTube)


Bekijk hier: Goodbye Auckland (YouTube)


Volg de laatste vijf dagen van Mike's solozeiltocht rond de wereld, via zijn weblog.

In de studio reageert Peter de Lange, de advocaat van Laura Dekker en haar vader.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief