Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie schoot op wie in Hoek van Holland?

24 aug 09 - Door Tonko Dop, Ad van Oosten, Annemarie Coevert

Kijk of luister naar: Wie schoot op wie in Hoek van Holland?

Op het strand van Hoek van Holland is afgelopen zaterdag, bij een vechtpartij waarbij vuurwapens werden gebruikt tijdens het dancefeest Sunset Grooves, een 19-jarige Rotterdammer om het leven gekomen.


Politiekogel?
Het slachtoffer werd geraakt door een kogel en overleed op weg naar het ziekenhuis. Onduidelijk is nog of het slachtoffer wel of niet door een politiekogel is getroffen. Onderzoek moet dat nog uitwijzen.

Gewond
Zeven mensen liepen schotwonden op. Een aantal van hen is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. De politie arresteerde drie mensen. Waar zij van worden verdacht, is nog onduidelijk.

Onrust
Het gratis feest, werd volgens opgave van organisator Tridee bezocht door 28.000 mensen. Volgens de lezing die het OM gisteravond naar buiten bracht, ontstond in de loop van de avond een onrustige sfeer: "Er waren enkele vechtpartijen en schietincidenten. Politiemensen zagen zich genoodzaakt te schieten nadat bezoekers zich tegen hen keerden. Enige tijd later werd de rust hersteld. Op het terrein werden daarna verschillende personen met schotwonden aangetroffen."

Bekijk hier beelden van Sunset Gooves op YouTube:Geschokt

Lokale en landelijke politici reageerden geschokt. In hun reactie overheerste woede over het geweld tegen de politie. "Het lijkt de gewoonte te worden dat agenten die gewoon hun werk doen, worden aangevallen, Een schokkend incident, met een treurige afloop", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op een persconferentie.

Aanleiding
De aanleiding voor de vechtpartij is nog onduidelijk. Aboutaleb bevestigde dat de politie in de loop van de zaterdag berichten ontving dat hooligans van plan waren 's avonds naar het dancefeest te gaan. Dat was aanleiding het zogenoemde voetbalteam van de politie in te zetten om de hooligans in de gaten te houden. Volgens de organisatie waren zeventig tot tachtig voetbalvandalen op het feestterrein. Het is onduidelijk of zij waren betrokken waren bij de vechtpartij.

Vergunning
Organisator Tridee zei een vergunning te hebben voor 25.000 tot 28.000 bezoekers. Volgens een woordvoerder politie in Rotterdam had de vergunning betrekking op 25.000 bezoekers. Volgens het OM stonden er ook buiten de hekken veel mensen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zei zondag van leden en de korpsleiding te hebben gehoord dat er mogelijk wel 40.000 tot 50.000 bezoekers waren. Er zouden zestig tot zeventig man aan beveiligers van de organisatie op het strand aanwezig zijn geweest en daarnaast zo'n honderd politiemensen op en bij het feestterrein.

Hoek van Holland: geen strandfeesten meer
Hoek van Holland zal geen vergunningen meer afgeven voor massale strandfeesten. De voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Paddy Roomer heeft dat vandaag op BNR Nieuwsradio gezegd dat Hoek van Holland geen vergunningen meer zal afgeven voor massale strandfeesten. "Ik moet gewoon de verantwoordelijkheid nemen en zeggen: dit gebeurt nooit meer."

Onderzoek
Het onderzoek is vandaag nog in volle gang op het strand van Hoek van Holland. Mensen van de forensische dienst in witte pakken kammen het gebied uit op zoek naar sporen. Er wordt, met behulp van metaaldetectoren gezocht naar bewijzen, vooral naar de hulzen, die zijn overgebleven na het schieten.

Brief
In een brief die hij vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd, stelt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dat hij de komende twee jaar geen toestemming geeft voor grootschalige, gratis dance-evenementen "die kennelijk het risico inhouden van excessief en massaal geweld". Ook al geplande geplande evenementen zullen tegen het licht worden gehouden.

Landelijk onderzoek
Ook pleit Aboutaleb voor een landelijk onderzoek naar het gebruik van geweld tijdens grote muziek- en sportevenementen. Hij wil daarbij samenwerken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn collega's in enkele andere grote steden.

Geen strandfeesten meer?
Na het noodlottig incident van afgelopen zaterdag dringt de vraag zich op of voor massale strandfeesten nog wel vergunningen moeten worden verleend. 

In de studio reageert Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond ACP.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief