Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ted Kennedy overleden

26 aug 09 - Door Menno de Galan

Kijk of luister naar: Ted Kennedy overleden

De Democratische senator Edward 'Ted' Kennedy is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Kennedy leed sinds vorig jaar aan een hersentumor.

Patriarch
"We hebben het onvervangbare midden van de familie en het opgewekte licht in onze levens verloren, maar de inspiratie van zijn geloof, optimisme en vasthoudendheid zal altijd in onze harten blijven leven", liet de familie weten. Volgens de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, hebben zowel de senatoren als de Kennedy's een patriarch verloren.

Boegbeeld
Toen Edward Moore Kennedy in juni 1962 op dertigjarige leeftijd werd gekozen als opvolger van zijn oudere broer John F. Kennedy in de Amerikaanse Senaat, konden weinigen bevroeden dat het groentje er een bijna halve eeuw zou doorbrengen. Edward 'Ted' Kennedy groeide in al die jaren uit tot het boegbeeld van progressief Amerika.

Rampspoed
Het zat Kennedy niet altijd mee in zijn leven: in november 1963 werd zijn broer en president John F. Kennedy in Dallas, Texas, doodgeschoten. In het daaropvolgende verkiezingsjaar verloor hij bij een vliegtuigongeluk zelf bijna het leven. Een collega-senator sleepte hem zwaargewond uit het verwrongen toestel en hij lag wekenlang in het ziekenhuis. Toch werd de senator in november 1964 met bijna 75 procent van de stemmen voor zes jaar herkozen. Na verloop van tijd en ondanks talloze schandalen groeide hij uit tot meubelstuk van de Senaat.

Pater familias
Ted Kennedy groeide in 1968 uit tot de pater familias nadat ook zijn broer en mede-senator Robert Kennedy werd vermoord tijdens de campagne om Democratisch presidentskandidaat te worden.

Ongeluk
Senator Edward Kennedy had net als zijn broers de ambitie om president van de VS te worden, maar moest zijn hoop daarop laten varen toen hij in 1969 na een feest met zijn auto op het eiland Martha's Vineyard van een brug in een rivier reed. Zijn campagne-medewerkster Mary Jo Kopechne verdronk en de door Kennedy (te) laat gealarmeerde politie kon het stoffelijk overschot pas na negen uur bergen. Dat kwam hem op kritiek van met name Republikeinse kant te staan. Kennedy zou hebben willen verhullen dat hij dronken was. Hij kwam er met een voorwaardelijke straf vanaf.

Jimmy Carter
In 1980 deed hij alsnog een gooi naar het presidentschap, maar hij verloor de strijd om de Democratische nominatie van de zittende president Jimmy Carter, die overigens zelf toen verloor van Ronald Reagan.

Kritiek op George Bush
Senator Kennedy was een groot criticus van president George Bush. Hij verweet hem zijn beleid inzake de oorlog in Irak, belastingverlagingen van de rijken en de benoeming van conservatieve rechters voor de Supreme Court. In 2008 voerde Kennedy openlijk campagne voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

In NOVA vanavond een overzicht van het leven van Ted Kennedy en vanuit de Verenigde Staten commentaar op zijn dood van correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief