Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Thomas Rosenboom over zijn nieuwe roman

26 aug 09 - Door Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Thomas Rosenboom over zijn nieuwe roman

Als enige schrijver won hij  tweemaal de Libris Literatuurprijs, zowel voor 'Gewassen Vlees', als voor zijn roman 'Publieke Werken': Thomas Rosenboom. Zijn nieuwe roman 'Zoete mond', ligt vanaf vrijdag in de boekhandel. Een roman over een Hollands dorp in de jaren vijftig en zestig waar het moderne leven langzaam oprukt.


Zoete mond
Hoofdpersoon in Rosenbooms nieuwe roman is de dierenarts Rebert van Buyten, die in 1965 na het overlijden van zijn vrouw verhuist naar Angelen, een dorpje aan de Rijn. Hij oefent daar geen praktijk meer uit, maar wanneer hij voor de ogen van een groep kinderen een aangereden hond helpt, zien zij in hem toch een dierenarts en komen ze dagelijks met hun meestal kerngezonde dier aan zijn deur.

Grootheid
Zo steekt de dierenliefde op als een wind, en verspreidt die zich over heel het dorp. Rebert van Buyten wordt een grootheid en daarmee stoot hij onbedoeld de andere beroemdheid in het dorp van zijn voetstuk: Jan de Loper, een oudere man met een dwangmatige neiging tot grappen maken.

Rivaliteit
Het kan niet anders of de twee mannen, die aan weerszijden van het dorp wonen en beiden de kunst verstaan van het spreken met zoete mond, komen in contact met elkaar. Maar bij Rebert neemt de afkeer toe tot welhaast een obsessie, zeker naarmate Laura Banda, de vrouw tussen hen in, het steeds vaker over de grappenmaker heeft.

Thomas signeert
Thomas Rosenboom signeert tijdens de Uitmarkt (zondag 30 augustus bij Boekhandel Scheltema, ter hoogte van de Kleine Komedie) en tijdens de Manuscripta, de opening van het boekenseizoen (zondag 5 september rond 14.30uur bij de Querido-stand).  

Bekijk hier: Thomas Rosenboom vertelt over Zoete mond (deel 1, YouTube):


In NOVA een gesprek met Thomas Rosenboom over zijn nieuwe roman.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief