Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ouders Laura houden voogdij

28 aug 09 - Door Ad van Oosten, Jan Reiff, Marjolein Schut

Kijk of luister naar: Ouders Laura houden voogdij

De ouders van Laura Dekker behouden het gezag over hun dochter, die een solo-zeiltocht rond de wereld wil maken. De kinderrechter in Utrecht vindt dat de ouders niet slecht zijn omdat ze de plannen van hun kind steunen, maar ze heeft het gezag wel ingeperkt door Laura voorlopig - voor twee maanden - onder toezicht van Bureau Jeugdzorg te plaatsen.


Psychologische ontwikkeling
De rechter vindt dat een zeiltocht van twee jaar zóveel afwijkt van wat een gemiddeld 13-jarig meisje meemaakt, dat een ernstige bedreiging van Laura's ontwikkeling te verwachten is. Ook zet ze grote vraagtekens bij Laura's vermogen om met extreme omstandigheden om te gaan. Een psycholoog gaat Laura onderzoeken om te bekijken of zij psychisch in staat is de lange tocht te maken. Op grond van dat onderzoek wordt besloten of Laura nog langer onder toezicht van Jeugdzorg moet blijven.

Raad voor de Kinderbescherming

Laura Dekker was van plan om in september te beginnen aan een zeiltocht rond de wereld, maar dat plan leidde tot veel discussie. De Raad voor de Kinderbescherming wilde zelfs dat de ouders van Laura uit de ouderlijke macht ontzet zouden worden omdat de Raad betwijfelt of het wel verantwoord is om zo'n jong meisje zo'n reis te laten maken. Of ze voldoende psychische bagage heeft en of ze wel voldoende in staat is risico's in te schatten.

Nieuw Zeeland
Om aan het Nederlands recht te onstnappen heeft Laura Dekker zich begin deze week een verzoek tot uitschrijving gedaan in haar woonplaats Wijk bij Duurstede. Ze heeft bij de gemeente aangegeven dat ze zich per heden in Nieuw-Zeeland gaat vestigen. De gemeente heeft Laura Dekker nog niet uitgeschreven, maar meldt dat het wel de bedoeling is zo snel mogelijk een beslissing te nemen.  Een gemeente heeft het recht om een uitschrijving te weigeren als daar voldoende aanleiding toe is.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief