Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koninklijke familie wint rechtszaak om vakantiefoto's

28 aug 09 - Door Hans Kema

Kijk of luister naar: Koninklijke familie wint rechtszaak om vakantiefoto's

De Oranjes hebben een kort geding tegen het internationale persbureau Associated Press (AP) gewonnen over de verspreiding van vakantiefoto's. De rechtbank bepaalde dat AP vier foto's van prins Willem-Alexander en zijn gezin in de Argentijnse sneeuw niet langer openbaar mag maken of te koop mag aanbieden.


De rechtbank in Amsterdam deed deze uitspraak vanmiddag in het kort geding dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanspanden tegen het internationale persbureau Associated Press (AP), omdat het foto's publiceerde van prins Willem Alexander, prinses Máxima en hun kinderen op vakantie in Argentinië.

Onaanvaardbare druk
Onder meer Trouw, GPD en AD publiceerden de foto's, die volgens het prinselijk paar een "onaanvaardbare druk" uitoefenen op hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane. "Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto's als zeer belastend voor ons gezinsleven. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag", aldus een verklaring van prins Willem-Alexander. "Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben."

Mediacode
AP zou zich niet aan de mediacode van de Rijksvoorlichtingsdienst houden die bepaalt dat de media de Oranjes tijdens privévakanties met rust laten. In ruil daarvoor poseert de koninklijke familie jaarlijks voor persfotografen, waar ook AP gebruik van maakte. Volgens de RVD heeft AP zich hiermee aan de mediacode geconformeerd.

Dwangsom
Het prinselijk paar eiste in het kort geding op 14 augustus dat AP de bewuste beelden uit zijn database verwijdert op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per foto als ze nogmaals in de media opduiken. AP weigert dit. Advocaten van AP betoogden dat het persbureau niet verkeerd heeft gehandeld, omdat het neutrale foto's zijn van publieke figuren met een staatsrechtelijke positie, die zich in een openbaar skigebied begaven.

Privé
De Oranjes hebben nog nooit een rechtszaak verloren. Het is voor het eerst dat een groot internationaal persbureau wordt aangepakt. Nu gebeurt dat op basis van de mediacode. In 2005 werd het weekblad Privé voor de rechter gesleept omdat het de mediacode had geschonden. Op het strand van Porto Ercole waren Máxima, Willem-Alexander en Amalia gefotografeerd.

Verheugd
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn "verheugd" over de uitkomst van de rechtszaak."De prins en prinses vinden dat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, recht hebben op een zo ongestoord mogelijke jeugd", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. "Dat stond centraal in het kort geding. De rechter heeft hier een heldere uitspraak over gedaan, in lijn met de vaste rechtspraak."

Vanuit New York reageert Srinandan Kasi, vice-president van AP, op de uitspraak.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief