Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Parlement IJsland stemt in met Icesave-wet

28 aug 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Parlement IJsland stemt in met Icesave-wet

Het IJslandse parlement heeft vandaag, na weken van debat, onder voorwaarden ingestemd met de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland. Dat is de uitkomst van een stemming in het parlement over de zogenoemde Icesave-wet.


Failliet
Het gaat om tegoeden van Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Die spaargelden verdwenen toen de bank vorig jaar failliet ging. Nederlandse gedupeerden konden een bedrag tot maximaal 100.000 euro terugkrijgen via een door Nederland ingestelde depositogarantieregeling. IJsland moest daarvan verplicht 20.000 euro betalen, maar kon dit niet. Daarom kreeg het een lening van minister Wouter Bos (Financiën) ter waarde van 1,3 miljard.

Akkoord
Op 6 juni bereikt Bos een akkoord met de IJslandse regering over terugbetaling van 1,3 miljard euro. Maar het IJslandse parlement, de Althingi, moest nog instemmen met de Icesave-wet.

22 juli 2009
Betalen ze, of betalen ze niet? Het IJslands parlement dreigde eind juli 2009 de terugbetaling van de Icesave-schuld van 1,3 miljard aan Nederland weg te stemmen, na een telefoontje van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) aan zijn IJslandse collega.

EU-lidmaatschap
Verhagen belde met de boodschap dat wegstemmen van het akkoord over terugbetaling van de schulden door het IJslands parlement niet gunstig zou zijn voor de IJslandse aanvraag van het EU-lidmaatschap. Chantage, vonden ze in Reykjavik, en het parlement had daarom de stemming over de terugbetaling van de Icesave-schuld uitgesteld. Maar nu is er dus wel gestemd: 34 parlementariërs stemden voor, veertien tegen en veertien onthielden zich van stemming.

Deal
IJsland hoeft de eerste zeven jaar nog niks terug te storten, maar in de acht jaar daarna moet het hele bedrag van 1,3 miljard euro op tafel komen. Inclusief rente van 5,5 procent. Dan voldoet IJsland aan de verplichting om de eerste 20.000 euro per rekening terug te betalen.

Belangrijkste voorwaarden:
- de schuldeisers (Nederland en Groot-Brittannië) moeten rekening houden met de ongekend moeilijke situatie waarin IJsland zich bevindt sinds de financiële crisis, en IJsland de mogelijkheid geven zijn economie en financiële systeem weer op te bouwen
- de schuldeisers mogen geen aanspraak maken op tegoeden die nodig zijn voor het voortbestaan van IJsland als soevereine staat
- IJsland behoudt de zeggenschap over de natuurlijke hulpbronnen van het land
- Nederland en Groot-Brittannië moeten instemmen met de voorwaarden, anders is er wat het IJslandse parlement betreft geen financieel akkoord
- de terugbetaling (tussen 2016 en 2024) aan Nederland kent een jaarlijks maximum van 2 procent van de groei van de IJslandse economie, gemeten ten opzichte van het jaar 2008.

Protest
In IJsland ontstond deze zomer veel protest tegen het akkoord. Veel burgers vonden dat zij op deze manier als belastingbetaler de dupe worden van de fouten bij Icesave. Ook IJslandse parlementariërs hadden moeite met de wet en vroegen garanties dat een herstel van de economie niet kapot wordt gemaakt door de terugbetalingen aan Den Haag en Londen.

Vanuit Reykjavik reageert de IJslandse minister van Financiën Steingrímur Sigfússon.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief