Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commissie uit zware kritiek op ziekenhuis Twente

1 sep 09 - Door Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Commissie uit zware kritiek op ziekenhuis Twente

Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur onvoldoende aangepakt. Alle betrokkenen wisten van langdurige en grote problemen rond de neuroloog, maar niemand deed iets. Dat heeft tot veel leed bij patiënten geleid.

Verkeerde diagnoses
"Schokkend" noemt de commissie-Lemstra de bevindingen in het rapport: 'En waar was de patiënt...' De commissie onderzocht in opdracht van het Medisch Spectrum Twente (MST) de verkeerde diagnoses van een voormalige neuroloog van het ziekenhuis. De neuroloog stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis.

Onder de pet
De commissie uit zware kritiek op het optreden van de vorige raad van bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis heeft volgens de commissie het slechte functioneren van de specialist bewust onder de pet gehouden om reputatieschade voor zichzelf en de arts te voorkomen. Lemstra verwijt de inspectie dat ze geen actief onderzoek heeft ingesteld, ook al kreeg de inspectie in 2000 al een klacht binnen.

Schade
Het rapport stelt vast dat de vorige directie pas in actie kwam, toen in 2003 duidelijk werd dat de man medicijnen stal voor zijn verslaving. Al in 1998 stelt een collega de omstreden praktijken van de neuroloog aan de kaak. "Het ziekenhuisbestuur nam geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg. Ze stelde geen onderzoek in naar al aangerichte schade aan patiënten en trad patiënten afwerend tegemoet", concludeert de commissie.

In strijd met fatsoen
Ze bevestigt dat eind 2001 het ziekenhuis op straffe van een bedrag van 15.000 gulden een patiënte dwong de fouten in haar behandeling en klachten aan het adres van de neuroloog geheim te houden. Het ziekenhuis kwam met haar overeen dat zij een schadevergoeding van 15 mille kreeg. "Dit handelen van het ziekenhuis is uiterst laakbaar en heeft de vrouw nodeloos onder druk gezet. Een dergelijk boetebeding is in strijd met fatsoen en de zorgplicht voor patiënten", aldus het rapport.

Non-actief
In 2004 zette het ziekenhuis de neuroloog in alle stilte op non-actief. De neuroloog ging, tegen alle afspraken in, daarna in Duitsland aan het werk. Daar is hij inmiddels ook ontslagen.

Aangifte
Intussen hebben ruim 135 slachtoffers een klacht tegen de neuroloog ingediend. Van hen begonnen er 75 een civiele procedure. Ruim vijftig personen deden aangifte bij het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Zeker twintig patiënten hebben al een schadevergoeding gekregen. De commissie, onder leiding van oud-burgemeester en voormalig Eerste Kamerlid Wolter Lemstra, heeft een half jaar over haar onderzoek gedaan.

In NOVA een gesprek met commissie-voorzitter Wolter Lemstra. Ook te gast is Herre Kingma, voormalig inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg en tegenwoordig voorzitter Raad van Bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Lees ook het volledige rapport

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief