Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clara Rojas over zes jaar gevangenschap bij de FARC

1 sep 09 - Door Hein Hansen en Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Clara Rojas over zes jaar gevangenschap bij de FARC

In februari 2002 wordt de Colombiaanse Clara Rojas samen met haar vriendin en partijgenote Ingrid Betancourt - de bekendste FARC-gijzelaar die in 2008 bij een gewaagde reddingsactie vrijkwam - ontvoerd door de guerrillabeweging FARC. Zes jaar lang zitten zij onder mensonterende omstandigheden gevangen in de jungle.


Verhouding
Clara Rojas leidde de campagne voor de presidentsverkiezingen voor Ingrid Betancourt, toen ze samen met Betancourt werden gekidnapped. Aan elkaar vastgeketend verslepen de rebellen de vrouwen van kamp naar kamp, op de vlucht voor de regeringstroepen. De verhouding tussen de twee vrouwen wordt er in de jungle allesbehalve beter op en de FARC zet de twee vrouwen uiteindelijk apart. 

Vrij
In januari 2008 werpen de jarenlange internationale onderhandelingen eindelijk vruchten af, en wordt Clara Rojas samen met een paar medegevangenen vrijgelaten. Ingrid Betancourt zit dan nog vast.

Zoontje
Tijdens de jaren in de jungle bevalt Clara Rojas van een zoon: Emmanuel. Zijn vader is een van de guerrillastrijders. Maar na een paar maanden laat de FARC het jongetje achter bij een plaatselijke boer. Het jongetje belandt uiteindelijk in een weeshuis. Pas na de bevrijding van zijn moeder en na een dna-test wordt bekend wie hij echt is en worden moeder en zoon herenigd.

NOVA spreekt vanavond met Clara Rojas.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief