Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Worden bankiersbonussen nu echt aangepakt?

2 sep 09

Kijk of luister naar: Worden bankiersbonussen nu echt aangepakt?

De bankiers vallen weer in hun oude gewoontes: het regent weer miljoenen bonussen.


Top

Maar op de maandag gehouden bilaterale top in Berlijn, hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy benadrukt dat Duitsland en Frankrijk zich bij de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh komende maand, gaan inzetten om excessen in de bankensector aan banden te leggen.

Winstbejag
Wanpraktijken uit winstbejag in de Amerikaanse hypothekensector veroorzaakten vorig jaar de wereldwijde financiële crisis met een recessie als gevolg. Angela Merkel stelt daarom dat geen bank meer zo groot mag worden dat hij in een positie kan komen waarin hij regeringen kan afpersen. En ook Sarkozy hamert erop dat niet mag worden toegestaan dat die Amerikaanse excessen worden herhaald alsof er niks gebeurd is.

EU-standpunt
Bij aankomst van het EU-beraad in Brussel heeft minister van Financiën Wouter Bos laten weten dat hij denkt dat het vandaag mogelijk is het eens te worden over de Europese aanpak van buitensporige bonussen. "Het is erg plezierig dat Frankrijk en Duitsland nu meedoen met deze strijd. Wij zijn er als Nederland al langer mee bezig", aldus Bos. Bos erkent wel dat nog niet alle EU-landen bereid zijn tot een EU-brede aanpak.

EU-beraad
Het EU-beraad van vandaag gaat over de hervorming van de financiële markten, om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Bos en zijn collega's willen de neuzen in dezelfde richting zetten voor het G20-overleg eind deze week in Londen en eind deze maand in het Amerikaanse Pittsburgh.

Bezorgd
Ook de Europese Commissie zei eerder bezorgd te zijn dat de oude bonuscultuur terugkeert. Een suggestie voor een tegenmaatregel is om 'bonusbanken' te verplichten tot hogere reserves, omdat de bankiers meer risico zouden kunnen nemen om hun bonus binnen te slepen.

Gaan dan nu werkelijk de bankiersbonussen aangepakt worden? In de studio commentaar van Paul Laseur, financieel journalist.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief