Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grove fouten politie bij rellen strandfeest

2 sep 09 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Grove fouten politie bij rellen strandfeest

Er zijn grove inschattingsfouten gemaakt bij de rellen op het strandfeest in Hoek van Holland vorige week zaterdag. Informatie dat er hooligans naar het feest zouden komen is niet doorgegeven aan de korpsleiding.


De verantwoordelijke districtschef in Hoek van Holland kreeg het niet te horen. Tegen twee politiecommandanten zijn 'personele maatregelen' genomen.

Geen aequate reactie
De informatie is door de betrokkenen onvoldoende op waarde geschat, waardoor onvoldoende politiepersoneel aanwezig was, zo concludeert het onderzoeksteam. "Ook signalen vanuit het operationele veld over de aanwezigheid van hooligans vlak voor en tijdens het evenement hebben niet tot een adequate reactie van de algemeen commandant geleid", zo staat in de brief van korpschef Dick Schouten aan zijn Rotterdamse collega Aad Meijboom.

Mobiele eenheid
De commandant overweegt wel ondersteuning van de mobiele eenheid aan te vragen, maar ziet daar uiteindelijk toch van af. Ook stuurt de commandant een gedeelte van de versterking terug. "Op het moment dat de operationele leiding van de regeling door de gebeurtenissen onder druk kwam te staan, viel de aansturing weg."

C2000
Ook blijkt dat C2000, het communicatiesysteem van de hulpverleners niet optimaal werkte. Vanaf het moment dat er wordt geschoten op het terrein, is het verbindingssysteem C2000 gedurende korte tijd overbelast geweest. Ook is er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk geweest tussen collega's.

COT
Het COT (instituut voor veiligheids- en crisismanagement) zal een "diepgaand en onafhankelijk onderzoek" verrichten naar de ongeregeldheden anderhalve week geleden op het strand van Hoek van Holland. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag geschreven aan de gemeenteraad. Het onderzoek van het COT zal worden geleid door de hoogleraren Uri Rosenthal en Erwin Muller. Het is de bedoeling dat zij in december met conclusies komen.

Het strandfeest liep anderhalve week geleden door rellen ernstig uit de hand. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

In de studio reageert Han Busker,  voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief