Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeester Aboutaleb overleeft gele kaart

3 sep 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Burgemeester Aboutaleb overleeft gele kaart

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is het debat in de gemeenteraad over de rellen in Hoek van Holland zonder kleerscheuren doorgekomen. Er was wel kritiek, maar Aboutaleb garandeerde dat de hooligans hard aangepakt zullen worden.


Rellen
De Rotterdamse gemeenteraad kwam vanmiddag tijdens een buitengewone raadsvergadering bijeen om te praten over het door ernstige rellen uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Relschoppers
Aboutaleb haalde bij de raadsvergadering hard uit naar de relschoppers. "Wij Rotterdammers zullen dit niet accepteren. En zullen niet rusten totdat we zo veel mogelijk van deze criminele cellen te pakken hebben", zei Aboutaleb. "De situatie zal tot op de bodem worden uitgezocht, maar vandaag trekken wij als Rotterdammers hier in dit debat een grens. Een grens voor die mensen die met trots de naam 'Rotterdam Hooligans' aanheffen en enkel en alleen geweld brengen naar onze samenleving." De meeste grote partijen in de raad sloten zich bij die woorden van Aboutaleb aan, maar vanuit de oppositie kwam ook forse kritiek. Vooral Leefbaar Rotterdam vindt dat Aboutaleb te makkelijk wegkomt.

Laks
Lijsttrekker Marco Pastors heeft naar eigen zeggen "grote moeite" met de reactie van de burgemeester. Aboutaleb werd pas zaterdagavond laat op de hoogte gesteld van de ongeregeldheden in Hoek van Holland.

Conclusie

Naar aanleiding van de rellen in Hoek van Holland heeft een onderzoeksteam gezocht naar de oorzaken van de rellen. Burgemeester Aboutaleb stuurde gisteravond een brief naar de gemeenteraad met daarin onderzoeksresultaten: de politie heeft ernstige inschattingsfouten gemaakt. De politie bleek op de hoogte van het feit dat er hooligans naar het feest zouden komen, maar die informatie is niet doorgegeven aan de korpsleiding waardoor er geen extra agenten zijn ingezet.

Politiekogel
Vandaag is ook bekendgemaakt dat het slachtoffer is omgekomen door een politiekogel. Dat heeft het Openbaar (OM) in Den Haag vandaag bekendgemaakt. Naast het omgekomen slachtoffer liepen zes mannen tijdens de rellen schotwonden op. Het NFI heeft tot nu toe vastgesteld dat twee van deze mannen geraakt zijn door kogels uit een politiewapen.

'Personele maatregelen'
Tegen twee verantwoordelijk commandanten zijn voorlopige maatregelen genomen. De politie wil niet zeggen wat die maatregelen inhouden.

Boos
Leefbaar Rotterdam is boos omdat  burgemeester Aboutaleb en korpschef Aad Meijboom de verantwoordelijkheid zouden afschuiven op lagere ambtenaren. "Dit is de zoveelste rare beweging van de burgemeester en de korpsleiding. Eerst zou het aan de feesten liggen, daarna aan het wettelijk instrumentarium. En nu hebben ze iemand lager in de organisatie gevonden die de schuld krijgt."

Volgens Leefbaar is het onderzoek naar de gebeurtenissen en de inzet van politie tijdens de rellen in Hoek van Holland in handen gegeven van Dick Schouten, een voormalige Rotterdamse districtschef en dientengevolge een goede bekende van de huidige korpschef Meijboom. Geen verstandige keuze vindt Marco Pastors, die daarom een echt onafhankelijk onderzoek wil.

Brief
De raad spreekt vandaag ook over de brief die Aboutaleb stuurde, kort na het incident. Daarin maakte Aboutaleb bekend dat de stad de komende twee jaar geen vergunning zal verlenen aan grote gratis evenementen. Een meerderheid van de raad vindt dat Aboutaleb te hard van stapel loopt.

Geschokt
"Het is schokkend te lezen dat er zulke ernstige beoordelingfouten zijn gemaakt.Vooral voor de politie zelf is dat schokkend", aldus Peter van Heemst, fractievoorziter van de PvdA in Rotterdam. "Agenten hebben die avond en nacht de klappen moeten opvangen. Ze zijn door een hel gegaan", zei Van Heemst. Hij vindt het daarom begrijpelijk dat op die beoordelingsfouten sancties zijn gevolgd.

NOVA is vanmiddag aanwezig bij de raadsvergadering en spreekt met betrokkenen. In de studio commentaar van Jan Naeyé, hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief