Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wetenschap verdeeld over ontslag Ramadan

5 sep 09 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Wetenschap verdeeld over ontslag Ramadan

Heeft de Erasmus Universiteit zich met het ontslag van hoogleraar Tariq Ramadan voor het politieke karretje van de PVV laten spannen? De universiteit debatteert over de vraag waar academische vrijheid eindigt en waar verantwoordelijkheid begint.


Het ontslag van Ramadan bij de universiteit werd vorige maand gelijktijdig aangekondigd met het ontslag door de gemeente Rotterdam. De aanleiding was Ramadan's werk voor de televisiezender Press TV, die door de Iraanse overheid gefinancierd wordt.

Felle kritiek
Vrijdag spraken betrokkenen over de kwestie. Ramadan zelf uitte felle kritiek op de gang van zaken en het politieke klimaat. Hij noemt het een politieke zet om in te spelen op de islamafobie onder de bevolking.

Andere wetenschappers en studenten van verschillende Nederlandse universiteiten delen die visie en betitelden de affaire eerder als een 'politiek steekspelletje'.

Academische vrijheid?
Ook de Erasmus Universiteit ligt onder vuur. Een buitenlande onderzoekster vroeg het College van Bestuur vrijdag: 'Bent u de eerste universiteit die buigt voor de trend van islamofobie?' Bevredigende antwoorden bleven uit.

Op de universiteit woedt een tweestrijd: is de academische vrijheid hier te grabbel gegooid? Ten gunste van wat, of van wie?

In NOVA vanavond meer informatie.
 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief