Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen internationaal bonusplafond

7 sep 09 - Door Miriam Lavalette, Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Geen internationaal bonusplafond

De ministers van Financiën van de twintig belangrijkste economieën (G20) zijn het tijdens beraad in Londen, afgelopen weekend, nog niet helemaal eens geworden over de vraag hoe de bonuscultuur in de bankwereld aan te pakken.


Handhaafbare afspraken
De Financial Stability Board, een club van financiële toezichthouders, waaronder De Nederlandsche Bank, gaat zich buigen over handhaafbare afspraken voor bijvoorbeeld een plafond aan de bonussen in de financiële sector.

Langere termijn
Er was wel overeenstemming over het principe dat ingegrepen moet worden en beloningen te spreiden over de langere termijn en niet alleen te enten op de korte termijn. Een gegarandeerde bonus mag niet langer dan één jaar gelden. Een bonusplafond, zoals Nederland en Frankrijk willen, komt er dus (nog) niet.

Fifty-fifty
Minister van Financiën Wouter Bos schat de kans dat er op de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh later deze maand wel overeenstemming komt meer dan 50 procent. "Al zal het moeilijker worden naarmate je het hebt over concrete maatregelen", aldus Bos.

Strengere aanpak
De VS en ook Groot-Brittannië willen minder hard optreden tegen excessieve bonussen dan bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Ook minister Bos pleit al langer voor een strengere aanpak.

Groenink
Voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink hoopt dat de wereldleiders de "unieke kans" grijpen om excessieve beloningen voor riskante transacties af te schaffen. Dat zegt hij vandaag in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Hij hoopt dat toezichthouders en overheden wereldwijd bonussen op speculatieve transacties die op langere termijn kunnen leiden tot enorme verliezen, afschaffen. Een internationaal salarisplafond is volgens hem echter een brug te ver.

Minister van Financiën Wouter Bos reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief