Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De sombere toekomst van Afghanistan

8 sep 09

Kijk of luister naar: De sombere toekomst van Afghanistan

Duitsland zit in zijn maag met een luchtaanval waarbij mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen en in Nederland laait de missie-discussie weer op nu er de afgelopen dagen twee doden zijn gevallen.


Onderzoek
Een zeer kritisch artikel over de handelwijze van de Bundeswehr in de Amerikaanse krant de Washington Post, waarin wordt gesproken over 125 slachtoffers, heeft in Duitsland voor grote opwinding gezorgd. Duitse militairen noemen het verhaal "een ongehoorde grofheid''. De Bundeswehr denkt dat het dodental niet hoger is dan vijftig. Afghaanse autoriteiten spreken van 135 doden, waaronder veel burgers. Bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd dat de zaak tot op de bodem zal worden uitgezocht.  Militaire inzet
Duitsland vreest voor schade aan de goede reputatie van de Bundeswehr onder de Afghaanse bevolking. Daarmee kan ook de legitimiteit van de militaire inzet in het geding komen. De meeste Duitsers zien de troepen het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Merkels voorganger, Gerhard Schröder (SPD), heeft 2015 als vertrekjaar genoemd.

Steun
Door het toenemende geweld in Afghanistan neemt ook de steun af voor het Afghanistanbeleid van de Amerikaanse president Obama. En ook in Nederland laait de discussie over de Nederlandse missie weer op. Minister Van Middelkoop (Defensie) gaat ondanks de nieuwste twee Nederlandse slachtoffers nog steeds uit van de ongebroken steun van de Nederlandse bevolking voor de missie in Afghanistan.

Wat is de toekomst van het land, waar al jaren met man en macht wordt gewerkt aan democratie, maar waarvan iedere dag minder terecht lijkt te komen?

In de studio reageert journalist Bette Dam. Zij reisde alleen door Afghanistan en schreef het boek 'Expeditie Uruzgan'.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief