Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terreurverdachte Kenia wil excuses en vergoeding

8 sep 09 - Door Gert Janssen en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Terreurverdachte Kenia wil excuses en vergoeding

Driss D., een van de vier jongens die in Kenia is aangehouden op verdenking van terrorisme, wil dat justitie excuses aanbiedt en hem een schadevergoeding geeft.


Terroristische organisatie
Het is voor het eerst dat de 21-jarige Hagenaar Driss D. zijn visie geeft op wat hem is overkomen. Eind juli werd hij met drie anderen aangehouden in Kenia. Ze zouden met een gehuurde truck op weg zijn naar een trainingskamp in Somalië. Nederland liet het viertal aanhouden op de terugweg, en verdenkt hen nu van het vormen van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Mooie dieren en zee
Driss ontkent de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. “We waren gewoon op weg naar de kust van Kenia, en wilden mooie dieren en de zee zien. We wilden helemaal niet naar Somalië”.

Politie
Driss zegt dat hijzelf na zijn aanhouding in Kenia via sms-jes aan vrienden de politie in Nederland heeft gewaarschuwd. “Als ik naar een trainingskamp wilde als terrorist, had ik natuurlijk niet de Nederlandse politie laten waarschuwen”, zegt hij. Ook schakelde hij de Nederlandse ambassade in.

Joggen
Uit het strafdossier blijkt dat de Haagse politie Driss en de medeverdachten eind 2008 heeft geobserveerd in het Zuiderpark, waar ze op dat moment fysieke trainingen deden. Ze riepen tegen de politie: “Al Qaida”en “Leve de strijd”. Een onzinnige beschuldiging vindt Driss: “Er lopen honderden mensen te joggen in het Zuiderpark, dat zijn toch niet allemaal terroristen?”

Jihad
De geheime dienst AIVD bracht een ambtsbericht over de vier Kenia-gangers uit. Daarin staat dat de vier contact hadden met drie andere jongens, die het voornemen hebben geuit om aan de jihad mee te doen. “Die jongens heb ik misschien twee of drie keer gezien, dat betekent toch niet dat ik op jihad wil gaan”, aldus Driss.

Sisser
Hoofdofficier van het Landelijk Parket, Bart Nieuwenhuizen zegt te wachten op informatie uit Kenia. “Maar het zou ook kunnen dat de zaak met een sisser afloopt, en er helemaal geen strafzaak meer komt. Bij dit soort terrorismezaken moet je soms heel vroeg ingrijpen. Dat is belangrijker dan de vraag of je er een mooie ronde strafzaak van kunt maken”.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief