Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Banken aan banden

9 sep 09 - Door Tonko Dop, Petra Greeven, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Banken aan banden

Een jaar geleden barstte de kredietcrisis los met de banken in een treurige hoofdrol.


Vandaag leggen de banken in Nederland zichzelf beperkingen op bij het geven van bonussen - bonussen mogen niet hoger zijn dan het vaste salaris en worden meer dan tot nu toe afhankelijk van het goed of slecht presteren van een bank -, en krijgen ze te maken met regels van de Autoriteit Financiële Markten op hypotheekgebied: consumenten mogen een hypothecaire schuld aangaan van meer dan 100 procent van de aankoopwaarde van de woning, als ze de 'top' binnen vijf tot zeven jaar aflossen.

Tophypotheek
De tophypotheek, waarbij meer wordt geleend dan de woningwaarde om de zogenoemde 'kosten koper' te betalen, is ook toegestaan, als er sprake is van vermogen, verbouwingen die leiden tot een hogere waarde van de woning of een hypotheek die gezien de inkomensnorm laag is. Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan meer dan 100 procent bedragen, aldus de AFM.

1 januari 2011
AFM-voorzitter Hans Hoogervorst zei vandaag dat het nieuwe plan nog wordt voorgelegd aan "marktpartijen". Hij zei dat banken zich op termijn aan de regels moeten houden. De AFM-voorzitter wil dat de nieuwe regels ingaan per 1 januari 2011.

Bescherming
De AFM wil mensen minder hypotheekruimte geven om hen te beschermen. De toezichthouder vreest dat mensen met een hoge hypotheek in de problemen kunnen komen, als huizenprijzen dalen en ze zonder werk komen te zitten. Bij gedwongen verkoop van de woning hebben ze dan al snel een restschuld van enkele tienduizenden euro's.

Instabiliteit
De woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat het voorstel van de AFM van tafel moet: het plan levert instabiliteit van de woningmarkt op en starters zijn er niet mee geholpen.

NOVA stelt aan studiogast Paul Laseur de vraag of dit het begin is van nog meer regels waar banken zich voortaan aan moeten houden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief